Pred začetkom premirja so se Armenci in Azerbajdžanci še silovito obstreljevali

Orožje v Gorskem Karabahu potihnilo

10. 10. 2020, 10:56 | Aktualno | Vir: STA

              Pred začetkom premirja so se Armenci in Azerbajdžanci še silovito obstreljevali (foto: profimedia) profimedia

V Gorskem Karabahu je po skoraj dveh tednih spopadov danes opoldne po krajevnem času začela veljati prekinitev ognja, za katero sta se dogovorila Armenija in Azerbajdžan. Še tik pred začetkom prekinitve ognja sta se sprti strani silovito obstreljevali, kmalu po njenem začetku pa sta si očitali kršitve.

Oblasti v Gorskem Karabahu in azerbajdžanske sile so se medsebojno obtoževale za jutranje obstreljevanje civilnih območij z raketami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirene, ki so se oglašale vse jutro, so opoldne, ko je začela veljati prekinitev ognja, potihnile. Prebivalci so po več dneh skrivanja pred topniškimi in raketnimi napadi previdno prišli iz svojih domov, poroča AFP.

Že kmalu po začetku prekinitve ognja pa sta strani druga drugi očitali kršitve. Armensko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so azerbajdžanske sile ob 12.05 sprožile napad na območje Karahanbejli. Azerbajdžansko obrambno ministrstvo pa je armensko stran obtožilo, da je približno pol ure po prekinitvi ognja s topništvom napadla območji Terter in Agdam.

Dogovor o prekinitvi je bil dosežen po več kot desetih urah pogajanj ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova z zunanjima ministroma Armenije in Azerbajdžana v Moskvi.

Kot so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, bosta strani prekinitev ognja izkoristili tudi za izmenjavo ujetnikov in trupla ljudi, ubitih v spopadih.

O drugih podrobnostih prekinitve ognja se morata sprti strani še dogovoriti. Pogajanja se bodo nadaljevala pod okriljem t. i. skupine iz Minska v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, so še sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

V spopadih med nekdanjima sovjetskim republikama zaradi Gorskega Karabaha, ki so znova izbruhnili pred skoraj dvema tednoma, je bilo ubitih več sto ljudi.

Spor glede Gorskega Karabaha, ki si ga lastita tako Armenija kot Azerbajdžan, sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Območje je pod nadzorom Armenije, mednarodnopravno pa je del Azerbajdžana.