Predvidoma v soboto bomo prešli iz črne v rdečo fazo, ko se lahko začne sproščanje ukrepov

Napovedi IJS

18. 1. 2021, 17:45 | Aktualno | Vir: STA

              Predvidoma v soboto bomo prešli iz črne v rdečo fazo, ko se lahko začne sproščanje ukrepov (foto: Shutterstock) Shutterstock

Sedemdnevno povprečje okužb se je po podatkih NIJZ znižalo na 1350. Če se spustimo pod to številko in ko se bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov spustilo pod 1200, je predvideno sproščanje omejitvenih ukrepov po posameznih regijah z boljšo epidemiološko sliko. Po napovedih Instituta Jožef Stefan bi lahko vstopili v rdečo fazo še ta teden.

Vlada je določila dva pogoja, ki morata biti dosežena na državni ravni, da bi po posameznih regijah lahko začeli sproščati protikoronske omejitvene ukrepe. Eden je ta, da se povprečje števila okužb na dan v zadnjem tednu v državi zmanjša pod 1350, drug pa je, da se število hospitaliziranih covidnih bolnikov spusti pod 1200. Takrat bo Slovenija iz črne faze prešla v rdečo fazo.

Ko bosta dosežena oba ukrepa, bo vlada predvidoma sproščala ukrepe v tistih regijah, v katerih je epidemiološko stanje boljše. Najprej je predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se lahko tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem.

Trenutno sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom je 1350, medtem ko se v bolnišnicah zdravi 1237 bolnikov s covidom-19.

Na Inštitutu Jožef Stefan ocenjujejo, da se bo sedemdnevno povprečje okužb spustilo pod 1350 v sredo, v soboto pa se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 1200 covidnih bolnikov.

Prehod iz črne v rdečo fazo pomeni:

 • sprostijo se vrtci in 1. triletje OŠ po programu C, nujne laboratorijske vaje za študente,
 • muzeji, knjižnice, galerije,
 • brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin,
 • avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča, nekatere trgovine (sproščanje po regijah)

Natančen pregled kriterijev sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covida-19