Preiskava proti Giulianiju in napoved kazenskega pregona proti Trumpu

Odstopi ministrov v vladi

12. 1. 2021, 08:11 | Aktualno | Vir: STA

              Preiskava proti Giulianiju in napoved kazenskega pregona proti Trumpu (foto: Shutterstock) Shutterstock

Newyorško pravniško združenje je sprožilo preiskavo Rudyja Giulianija, ki se lahko konča z izključitvijo nekdanjega župana mesta New York in sedanjega odvetnika predsednika ZDA Donalda Trumpa. Preiskava je posledica številnih prijav zaradi Giulianijeve vloge pri napadu Trumpovih podpornikov na kongres.

Odvetniška zbornica države New York je skupaj z drugimi po ZDA obsodila nasilje Trumpovih privržencev, ki je zahtevalo pet življenj. Ugotavlja, da Trump ni bil edini, ki je podžigal k nasilju. Tudi Giuliani je nekaj ur pred napadom na kongres podpornike Trumpa spodbujal k nasilnemu odločanju o zmagovalcu predsedniških volitev 3. novembra.

Giuliani je dva meseca vodil Trumpova prizadevanja za spremembo izida volitev, pri čemer ni uspel prepričati niti enega sodišča. Skupaj s Trumpom pa je prepričal milijone predsednikovih privržencev in nekaj tisoč se jih je v sredo zneslo nad kongresom, ko so tam formalno potrjevali zmago demokrata Josepha Bidna.

"Če se motimo, bomo izpadli bedaki, če imamo prav, jih bo šlo veliko v zapor. Imeli bomo odločanje z bojem," je na Trumpovem zborovanju povedal Giuliani.

Predsednik newyorške pravniške zbornice Scott M. Karson je sprožil preiskavo Giulianija, ki bo ugotovila, ali obstajajo razlogi, da se ga izključi iz članstva. Vendar pa mu dovoljenja za opravljanje pravniškega poklica ne morejo odvzeti.

Pravila odvetniške zbornice prepovedujejo članstvo vsem, ki zagovarjajo nasilno strmoglavljenje ameriške vlade ali vlade zvezne države in ozemlja. Giuliani bo med postopkom dobil priložnost, da se zagovarja.

Giulianija sicer preiskujejo v New Yorku, ker je v Trumpovem imenu v Ukrajini zbiral material o domnevni Bidnovi korupciji pri Ukrajincih, ki jih je lani Trumpova vlada razglasila za ruske obveščevalne agente. Zaradi tega je pod zvezno preiskavo in upa na pomilostitev, preden se bo Trump 20. januarja poslovil s položaja.

Tožilec ameriške prestolnice bo zaradi vzpodbujanja k nasilju preganjal tudi Trumpa

Glavni tožilec ameriške prestolnice Washington Karl Racine je v ponedeljek zagotovil, da bo kazensko preganjal vse, ki so vzpodbujali napad na ameriški kongres, med njimi tudi predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki v času pregona ne bo več predsednik.

"Ameriško pravosodno ministrstvo ne more preganjati predsednika ZDA, dokler je ta na položaju. Predsednik bo na položaju še devet dni in preiskava bo trajala precej dlje časa. Nikakor ne merim posebej na predsednika ali kogarkoli drugega. Sledili bomo dejstvom," je dejal Racine in izrazil zadovoljstvo, da namerava isto storiti tudi zvezni tožilec v Washingtonu.

Odstopil vršilec dolžnosti ameriškega ministra za domovinsko varnost Chad Wolf

Vršilec dolžnosti ameriškega ministra za domovinsko varnost Chad Wolf je v ponedeljek zvečer sporočil, da odstopa s položaja. Wolf je prejšnjo sredo predsednika ZDA Donalda Trumpa pozval, naj jasno in nedvoumno obsodi napad njegovih pristašev na ameriški kongres.

Wolf je tretji minister Trumpove vlade, ki je zaradi napada na Kapitol, v katerem je umrlo pet ljudi, odstopil s položaja. Pred njim sta to storili ministrici za promet Elaine Chao in za šolstvo Betsy DeVos.