Preiskava suma zlorabe položaja, neuradno glede prevzema Perutnine Ptuj (s popravkom)

27. 6. 2019, 12:06 | Aktualno | Vir: STA

              Preiskava suma zlorabe položaja, neuradno glede prevzema Perutnine Ptuj (s popravkom) (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes na območju Ljubljane preiskujejo prostore finančne ustanove zaradi utemeljitve sumov več kaznivih dejanj zlorabe položaja, so sporočili iz policije. Neuradno gre za prostore Abanke, po neuradnih informacijah STA pa je preiskava povezana s prevzemom Perutnine Ptuj.

Po neuradnih informacijah so kriminalisti obiskali Abanko, kjer naj bi pridobivali informacije o fizičnih osebah, vpletenih v prevzem Perutnine Ptuj.

V Abanki so potrdili, da je NPU pri njih opravil preiskavo "z namenom pridobitve arhivske dokumentacije iz poslov s stranko". Izpostavili so, da Abanka ni osumljenec v zadevi, so jih pa kriminalisti pozvali k predložitvi dokumentacije. V banki so dodali, da kot običajno z organi pregona konstruktivno sodelujejo, delo pa nemoteno poteka dalje.

Iz Generalne policijske uprave so sporočili, da predkazenski postopek vodijo zoper 16 fizičnih oseb. "Preiskovalci obravnavajo sume kaznivih dejanj povezanih s prevzemom gospodarske družbe iz območja mariborske policijske uprave, s katerimi so si osumljenci na škodo prevzete gospodarske družbe pridobili preko osem milijonov evrov premoženjske koristi," so zapisali, več podrobnosti pa niso pojasnili.

Po navedbah policije gre za preiskavo poslovnih prostorov finančne ustanove, in sicer zaradi utemeljitve sumov več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic oz. zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pri tem odvzemi prostosti in pridržanja niso predvidena, so sporočili.

Po poročanju spletnega portala Siol je preiskava povezana s spornim menedžerskim prevzemom Perutnine Ptuj, ki so ga pred desetletjem izpeljali nekdanji vodilni z Romanom Glaserjem na čelu. Prve hišne preiskave v tej zadevi je NPU opravil že leta 2017.

Zlorabo položaja očitajo nekdanji upravi Perutnine Ptuj.

NPU osumljenim očita, da so med letoma 2007 in 2014 izvedle več škodljivih poslov na škodo podjetij, ki so po podatkih Siola tako ali drugače povezana s Perutnino Ptuj. S tem naj bi pridobili več kot osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Kakšna je bila vloga Abanke pri menedžerskem prevzemu Perutnine Ptuj, ni natančno znano. Ko je družbo vodil še Glaser, je bila Abanka vodja konzorcija bank upnic, ki je Perutnini Ptuj nazadnje leta 2015 odobrila reprogram posojil v višini 84 milijonov evrov, še piše portal.

Perutnino Ptuj je prek dokapitalizacije leta 2015 prevzela Slovenska industrija jekla (Sij), ta pa je družbo letos prodala ukrajinskemu prehrambenemu velikanu MHP.

    

Popravek!

V skladu s 27. členom Zakona o medijih na tem mestu objavljamo naslednji zahtevek za popravek ...

V prevzemu Perutnine Ptuj nisva nikoli sodelovala

Navedba je še toliko bolj neosnovana, ker se v Sloveniji ob prevzemih točno navede kdo jih izvaja, to so prevzemniki, med katerimi ni bilo naju, niti družbe Taxgroup ali katerekoli z nama povezne osebe.

Prav tako se iz dokumentacije, ki se obravnava po prevzemni zakonodaji, popolnoma jasno vidi, kdo so organizacije, ki pri prevzemih vodijo postopko in jih organizirajo. Družba Taxgroup ni pripravljala ponudbe za prevzem, niti ne druge prevzemne dokumentacije ali se kdarkoli dogovarjala za financiranje prevzema oziroma izvajala druge aktivnosti v zvezi s ponudbo za prevzem Perutnine Ptuj, niti nisva nobene izmed teh aktivnosti opravljala midva.

Podpisana: Matija Šešok in Klemen Šešok