Prepovedane igre

6. 6. 2008, 19:02 | Aktualno | Vir: Playboy

              Prepovedane igre (foto: *) *

Sredi pomebnega poslovnega sestanka vam naenkrat močno popusti koncentracija. Pričnete se potiti in migrena je vse bolj neznosna. Katastrofa. Komunikacija postaja nemogoča in namesto s konkurenco se bojujete s samim seboj. Viroza? Hm, mogoče so vam nastavili sondo, ki vas s primerno frekvenco dobesedno povozi!

Operacije, ki so jih nekdaj zmogle samo najsposobnejše obveščevalne in protiobveščevalne službe, lahko danes opravi vsakdo. Vaš delodajalec, sosed ali partner. Mogoče vedo, kje ste včeraj parkirali, kaj ste sredi večerje zaupali prijatelju, kakšno je stanje na vašem računu, ali kdo spi z vašo ženo.

Brez panike, ni nujno, da vas ves čas poslušajo in opazujejo. Morda sploh niste zanimivi. Toda na prostem trgu so se znašli tudi najzahtevnejši vohunski pripomočki. Posedovanje tovrstne opreme ni kaznivo, onkraj zakona vas pripelje šele uporaba. Nič ni dovolj neverjetno, da ne bi bilo možno, saj tehnologija napreduje s svetlobno hitrostjo.

Storilnost je za delodajalca edino, kar ga zares zanima. Eden izmed zoprnih načinov, kako ugotoviti, ali sodelavci res izpolnjujejo delovne naloge, je tajno nadziranje: s kamerami, mikrofoni ali kar z računalniki. Banke poznajo v zgodovini nešteto zlorab in poneverb, ki so jih zagrešili njihovi uslužbenci.

Denar je najbolj privlačen, vendar gre mnogokrat tudi za maščevanje ali izsiljevanje - vedno se najde kdo, ki vas poniža, opehari ali preprosto vrne milo za drago. Če ste za konkurenco dovolj zanimivi in ste v svojem podjetju pogoltnili že preveč krivic, lahko z rezultati, pridobljenimi z vohunskimi pripomočki, spremenite svojo prihodnost. Je v Sloveniji sploh kdo tako dobro plačan, da se ga ne bi dalo kupiti?

Znanec, ki se ukvarja z varovanjem, mi je zadnjič zaupal: »Poznam tipa, ki večino časa preživi v svojem stanovanju, sedi pred desetimi, morda dvanajstimi monitorji, dviga telefone, preklaplja stikala in tipka po računalniku. Na zaslonih opazuje ljudi in prostore. Po želji naročnikov.

Opazovani ljudje telefonirajo, seksajo, igrajo biljard, sestankujejo ... Nekdo opazovanje in snemanje naroči in plača!« Kako se splaziti v intimni svet nekdanjega šefa, ki vas je mnogokrat ponižal pred sodelavci? Prava hardverska in softverska oprema, dober heker in iznajdljiv operativec na terenu!

Tudi v avtomobilu niste nič bolj varni ali »svobodni« - namestiti je treba le majhen oddajnik in naročnik lahko izve, kje je vaše vozilo, kako hitro se premika in koliko kilometrov ste prevozili.

Ko zaprete vhodna vrata svojega doma, si gotovo mislite, da ste končno »na svojem«. Vendar je danes mogoče zavzeti tudi poslednjo trdnjavo zasebnosti. Poznam človeka, ki se je zaljubil v čudovito vilo, toda lastniki se o prodaji sploh niso hoteli pogovarjati. Znanec je bil v svoji ljubezni neomajen, tudi denarja je imel dovolj. Nekaj dni po posvetu s strokovnjakom so se v vili znašle majhne, komaj opazne sonde.

Oddajale so zvok s frekvenco, malenkost višjo od tiste, ki jo zaznava človeško uho. Stanovalci so se v hiši počutili vedno bolj neznosno, postopek je izvedenec prekinjal in ponavljal, hkrati so občasno prejemali mikavne ponudbe namišljenih kupcev. Čez leto dni se je vselil v to prelepo hišo in v njej živi še danes.

Verjetno ni edini in vprašanje je, če mu je po uspešni »operaciji« zagotovljena popolna intimnost v lastni hiši. Žal ni nihče povsem varen pred »zunanjimi vplivi«. Svet špijonaže in nadzorovanja je večji, kot si mislite, in manjši, kot si ga predstavljajo nepopravljivi paranoiki. Seveda vas nočemo strašiti, v pričujočih primerih smo vam le nakazali, da včasih niso krive nenadne viroze, hišni duhovi, polne lune ali kakšna podobna »twighlight« naključja. Torej, pazite nase!

Majhne naprave z velikim učinkom

 • Prisluškovanje in opazovanje poslovnega ali stanovanjskega prostora

 • Nadzorovanje nadzorovanega prostora

Razdalja med oddajnikom in sprejemnikom je lahko od nekaj metrov do pol kilometra. Naprava lahko z dvema 1,5 V baterijama deluje nepretrgano 50 ur, laserskega žarka ne moti niti dež.

 • Nadzorovanje zaprtega prostora, v katerega nimate vstopa

 • Diskretno vizualno opazovanje

Na »cilju« je nameščen sprejemnik, ki signal pretvori v vidno sliko in omogoči gledanje in snemanje. Vrtljiva antena meri 800 milimetrov v višino in tehta 1,5 kilograma. Zorni kot objektiva zajema 70 stopinj, fokusiranje je fiksno, globinsko ostrino je mogoče nastaviti od treh metrov do neskoncnosti. Kamero in oddajnik lahko priključimo na omrežno napetost 12, 110, ali 220 voltov, sprejemnik pa le na napetost 110 ali 220 voltov.

 • Nadzorovanje pogovorov na golf igrišču

TEKST: Andrej Blatnik

ILUSTRACIJA: Damijan Stepančič

FOTO: Richard Fegley