Prešli smo na zimski čas: kazalce smo premaknili za eno uro nazaj!

Koliko časa še?

27. 10. 2019, 09:26 | Aktualno | Vir: STA

              Prešli smo na zimski čas: kazalce smo premaknili za eno uro nazaj! (foto: profimedia) profimedia

Ob 3. uri so se urini kazalci premaknili za eno uro nazaj, s čimer smo prešli na zimski čas. Na poletni čas, se bomo vrnili zadnjo nedeljo v marcu. Slovenci smo začeli uro premikati leta 1983. Da vsako zadnjo nedeljo v oktobru uro premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, smo dokončno določili leta 2006.

Premikanje ure je bilo uvedeno, da bi lahko s kasnejšim prižigom luči bolje izkoristili dnevno svetlobo in tako prihranili energijo. S tem ukrepom naj bi se zmanjšalo število prometnih nesreč in kriminala, pozitivne učinke pa naj bi beležilo tudi gospodarstvo. A ukrep ima tudi nasprotnike, ki menijo, da da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.

V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se zaradi negativnih učinkov na zdravje vse bolj pritožujejo.

Evropski poslanci so februarja lani sprejeli resolucijo, s katero so od Evropske komisije zahtevali, da temeljito preuči učinke premika ure dvakrat letno in pripravi predlog sprememb, če bodo te potrebne.

Čeprav je Evropski parlament predlagal, da bi uro zadnjič premikali prihodnje leto, je sprejemanje nove ureditve v slepi ulici, saj se države niso mogle uskladiti, ali bi se odločile za zimski ali za poletni čas.

Prestavljanja urinih kazalcev sicer marsikje po svetu ne uporabljajo, pa tudi tam, kjer ga, ure ne prestavljajo nujno na isti dan. Ponekod so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa ga niso nikoli uporabljali.