Prevarantski humanitarci iz afere Žogica obsojeni na pogojne kazni

11. 4. 2019, 11:00 | Aktualno | Vir: STA

              Prevarantski humanitarci iz afere Žogica obsojeni na pogojne kazni (foto: profimedia) profimedia

Na celjskem okrajnem sodišču so bili zaradi ponarejanja listin in izneverjenja na nekajmesečne zaporne kazni obsojeni nekdanji vodilni predstavniki dveh humanitarnih društev, Žogica in Kekec, poroča današnji Dnevnik. Sodba je že pravnomočna, saj so obsojeni krivdo na sodišču priznali.

Celjska okrožna sodnica je ustanovitelja in predsednika humanitarnega društva Žogica Damjana Tavčarja, njegovega brata Aleša ter Blaža Kudra 25. marca obsodila na pogojne zaporne kazni zaradi izneverjenja in ponarejanja listin, je po poročanju Dnevnika razvidno iz sodbe, ki so jo pridobili.

Damjan Tavčar je bil zaradi izneverjenja in ponareditve listin pri humanitarnem društvu Žogica obsojen na enotno kazen enajst mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, Aleš Tavčar je bil zaradi ponarejanja listin pri istem društvu obsojen na šestmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo enega leta, Blaž Kuder pa na pet mesecev zapora s preizkusno dobo leta in pol zaradi izneverjenja pri fundaciji Kekec, katere ustanovitelj je bil, so zapisali.

Kot je razvidno iz sodbe, sta si brata Tavčar obračunala in podpisala več potnih nalogov za poti, ki nikoli niso bile opravljene, in si s tem na račun humanitarnega društva Žogica od maja 2009 do januarja 2010 izplačala 2133 evrov protipravne premoženjske koristi. Kuder pa si je iz fundacije Kekec na podlagi posojilne pogodbe izplačal 3600 evrov posojila. Sodišče je vsem trem naložilo tudi povrnitev protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Po pisanju Dnevnika je po podatkih Ajpesa društvo Žogica leta 2007 izkazovalo skoraj 300.000 evrov prihodkov, a je bilo od tega za pomoč dejansko namenjenih le 15.000 evrov. Preostali denar naj bi v društvu porabilo za kritje najrazličnejših stroškov, od poštnine do kilometrine in raznih storitev.

Kljub temu, da so bilance torej izkazovale, da si je društvo zadržalo precej višje zneske od teh, za katere jim je bilo zdaj pravnomočno dokazano, da so si jih izplačali na podlagi fiktivnih potnih stroškov in s posojilom, pa je imelo tožilstvo očitno precej zvezane roke pri dokazovanju, da je šlo pri preostalih višjih zneskih prav tako za fiktivne račune nekaterih storitev in podjetij, so še zapisali v Dnevniku.