Prihodnji teden začetek cepljenja starejših od 80 let

Cepilna mesta bodo v zdravstvenih domovih

8. 1. 2021, 06:00 | Aktualno | Vir: STA

              Prihodnji teden začetek cepljenja starejših od 80 let (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Prihodnji teden se začenja cepljenje proti covidu-19 za starejše od 80 let. Za to bo namenjenih od 10.000 do 12.000 odmerkov cepiva, vsaka ambulanta jih bo dobila okoli 10. Cepilna mesta bodo v zdravstvenih domovih, s katerimi se morajo povezati koncesionarji in zasebniki za cepljenje svojih bolnikov in zaposlenih, poziva ministrstvo za zdravje.

Zaradi dodatno izraženega interesa za cepljenje med zdravstvenimi delavci in sodelavci, bo del dobave cepiv v prihodnjem tednu namenjen njim, pa tudi zaposlenim v zobozdravstveni in lekarniški dejavnosti ter zaposlenim v domovih za starejše. Preostali odmerki pa bodo skladno z nacionalno strategijo cepljenja namenjeni starejšim od 80 let.

Ministrstvo je izvajalce zdravstvene dejavnosti že v minulem tednu pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje opredeljene bolnike, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje. V prihodnjem tednu bo namreč vsaka ambulanta družinske medicine dobila cepivo za cepljenje desetih oseb. V primeru, da med starejšimi od 80 let ne bo dovolj interesa, se na seznam lahko uvrsti tudi osebe, ki so starejše od 70 let.

Ker bodo cepljenje izvajali izključno v cepilnih centrih, to je v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, se morajo koncesionarji in zasebniki povezati z lokalnim zdravstvenim domom in se dogovoriti za količino cepiva ter izvedbo cepljenja zase in za svoje zaposlene.

V oblikovanje cepilnih ekip, ki bodo izvajale cepljenje v cepilnih centrih, naj se enakovredno vključijo tudi koncesionarji in zasebniki, poziva ministrstvo v dopisu, naslovljenem na zdravstvene domove, bolnišnice, koncesionarje in zasebnike.

Cepiva, ki jih bo Slovenija prejela od 18. januarja do 1. februarja, bodo po napovedi ministrstva v veliki večini namenjena cepljenju z drugim odmerkom. Cepilni center bo za cepljenje z drugim odmerkom prejel enako količino cepiva, kot jo je porabil za prve odmerke. Če teh cepiv za drugi odmerek zaradi različnih vzrokov ne bodo mogli porabiti, se jih lahko porabi za cepljenje oseb s prvim odmerkom, torej za starejše od 80 let itn.

Cepivo naročajo izključno zdravstveni domovi in bolnišnice preko portala zVEM. V naročilo zajamejo količino cepiva, ki jo potrebujejo za svoje zaposlene zdravstvene delavce in sodelavce ter količino cepiva za koncesionarje in zasebnike z območja, ki ga pokrivajo. Sprejem naročil poteka od ponedeljka od 8. ure do četrtka do 15. ure za dostavo v naslednjem tednu.

Stroške cepiva in cepilnega pribora, priprave cepiva in cepljenja krije državni proračun in bodo v celoti povrnjeni le tistim izvajalcem, ki bodo cepljenja evidentirali v elektronski obliki. Cena opravljenega cepljenja je določena v višini 14 evrov.

O podrobnejšem načinu evidentiranja in vlaganja zahtevkov bodo izvajalci cepljenja obveščeni s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanja Slovenije, predvidoma najkasneje do začetka naslednjega tedna.