Protest hrvaških novinarjev v Zagrebu: Medije ste ugrabili, novinarstva ne damo

2. 3. 2019, 16:43 | Aktualno | Vir: STA

              Protest hrvaških novinarjev v Zagrebu: Medije ste ugrabili, novinarstva ne damo (foto: profimedia) profimedia

V središču Zagreba je danes potekal protest novinarjev, ki ga je organiziralo Hrvaško novinarsko društvo (HND). Shoda pod geslom Medije ste ugrabili, novinarstva ne damo se je udeležilo več sto ljudi. Sprehod so sklenili pred poslopjem hrvaške vlade, ki so ji izročili osem zahtev za spremembo odnosa do medijev in novinarjev.

Novinarski protest so podprle nekatere znane osebnosti, med drugim iz vrst levosredinskih in levičarskih strank. Po ocenah organizatorjev se je protestnega sprehoda udeležilo več kot 500 ljudi, med katerimi so prevladovali novinarji.

Shod so začeli pred novinarskim domom v Zagrebu, od koder so se odpravili proti ministrstvu za kulturo in rektoratu zagrebške univerze, potem pa skozi središče mesta do poslopja hrvaške vlade.

Na čelu shoda je bila skupina bobnarjev, za njo pa tudi vodstvo HND, ki je nosilo napis z geslom protesta. Bilo je videti tudi napise Ugrabili ste medije, mikrofona ne damo, Katedrala duha (HRT) potrebuje prepih, Jutri ne boste nič vedeli, Grozili ste s smrtjo novinarjem Indexa in podobne. Mnogi udeleženci so delali hrup tudi s piščalkami.

Predsednik HND Hrvoje Zovko je med protestnim sprehodom večkrat po megafonu dejal, da je protest glas novinarjev proti uničevanju novinarstva kot javne dobrine ter da je treba povedati, da je dovolj. Poudaril je, da "vsak klatež in kriminalec lahko toži novinarje za duševne bolečine, tudi če gre za objavo resničnih dejstev".

Med drugim je dejal, da hrvaške javne institucije, kot sta hrvaška radio televizija (HRT) in rektorat, vodijo "križarsko vojno proti novinarjem v sramoto države, Evropske unije in celotnega sveta". Dodal je, da se hrvaška vlada "obnaša ignorantsko, ker meni, da je ignoranca rešitev problema".

Na trgu svetega Marka pred poslopjem hrvaške vlade so prebrali zahteve, ki so jih v kuverti izročili hrvaški vladi. Od vlade zahtevajo spremembo zakonodaje, ki bo lahko zaščitila novinarje, ki profesionalno opravljajo svoje delo. Zahtevajo tudi depolitizacijo sveta za elektronske medije, razrešitev vodstva HRT ter spremembe zakona o HRT. Zahtevajo še izvajanje obstoječe medijske zakonodaje ter preprečevanje vmešavanja lokalnih oblastnikov v medije. Zavzemajo se tudi za sprožitev postopkov proti napadalcem na novinarje ter uvajanje javnih podpor za kakovostno novinarstvo.

Na shodu so izpostavili, da je bilo proti novinarjem na Hrvaškem vloženih približno 1200 tožb zaradi duševnih bolečin, od leta 2014 pa je bilo pretepenih 18 novinarjev.

Zovko je še povedal, da se bo boj novinarjev za neodvisnost in svobodo novinarskega poklica nadaljeval, dokler se odnos do novinarstva ne bo izboljšal.

Protest novinarskih kolegov v Zagrebu je danes znova podprlo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Ob tem so vnovič obsodili ravnanje uprave HRT, ki je sprožila 36 tožb proti novinarjem in medijem. "Dejstvo, da javni medij sproža postopke proti svojim zaposlenim, nekdanjim zaposlenim, funkcionarjem novinarskih združenj in ostalim novinarskim kolegom, kaže na pomanjkanje osnovnega razumevanja poslanstva in vloge javnega medija. Pomeni tudi zlorabo javnega denarja za obračunavanje s kritičnimi posamezniki in mediji," je DNS zapisal v sporočilu, ki so ga pred tem objavili 14. februarja. Po mnenju DNS je zastrašujoče tudi splošno stanje svobode govora na Hrvaškem.