Protest v Ljubljani tokrat proti vmešavanju v policijo

21. 8. 2020, 20:52 | Aktualno | Vir: STA

              Protest v Ljubljani tokrat proti vmešavanju v policijo (foto: profimedia) profimedia

Že 18. petek zapored danes v Ljubljani poteka protivladni protest. Na Prešernovem trgu se je zbrala večja množica ljudi, ki je z žvižgi in vzkliki "lopovi" pospremila govorce na protestu. Razvili so tudi velik transparent, s katerimi vladi sporočajo: "Čakamo vas!" Govorci na protestu so kritično opozorili tudi na nadzore, ki te dni potekajo na NPU.

"Politikom sporočamo, da je vmešavanje v policijo in preiskave nesprejemljivo in nezakonito. Vlada mora ne le prenehati s takimi dejanji, ampak mora odstopiti," je v govoru poudarila Teja Jarc iz Sindikata Mladi plus.

"Ta vlada je takoj po vrnitvi s počitnic začela z izvajanjem represije, s katero si želi podrediti vse družbene podsisteme, vključno s policijo. Že od nastopa te vlade smo priča avtokraciji, zlorabi oblasti, podrejanju vseh funkcij, političnemu kadrovanju, pritiskom na medije in ustrahovanju vseh, ki nasprotujemo razkroju demokracije," je ob tem ocenila Jarčeva.

Že v vabilu na današnji protest so pobudniki zapisali, da se počitnice končujejo in se politiki vračajo k svojim represivnim ukrepom, klientelizmu in korupciji. "Tudi mi moramo ponovno zaostriti svoje delovanje! Pripravili jim bomo prav posebno 'dobrodošlico' in jih opomnili, da se njihov čas nepreklicno izteka. Vztrajamo kljub ograjam, kaznim, nasilju, grožnjam, pritiskom ter poskusom spodbujanja razdorov," so zapisali. Kot napovedujejo, bodo vztrajali, "dokler bo treba". "Ne pristajamo na strahovlado, ne bojimo se. Nasprotno, komaj smo čakali, da se vrnejo s svojih vil in bazenov, da se bodo njihove politične hišice iz kart dokončno porušile," so navedli.

Med protestniki, zbranimi na Prešernovem trgu, je bilo opaziti ljudi vseh starosti, približno polovica jih je nosila obrazne maske. Dela policije se je v začetku današnjega protesta dotaknil tudi aktivist Jaša Jenull, ki je poudaril, da spoštujejo delo policije. Tudi on je izpostavil "prevrate na Nacionalnem preiskovalnem uradu" (NPU) in poudaril, da želijo policistom, kriminalistom, tožilcem in sodnikom omogočiti, da svoje delo opravljajo neodvisno, zato zahtevajo, da ministri odstopijo.

Jenull je pozval k mirnim protestom, a dodal, da "naše potrpljenje počasi usiha" ter da protestniki nikoli ne bodo odnehali.

Po govorih so se protestniki, ki naj bi se jih po ocenah udeležencev zbralo okoli 3000, po ocenah policije pa pol manj, v povorki odpravili po ulicah središča Ljubljane. Ustavili so se tudi na Gregorčičevi ulici pred poslopjem vlade, kjer so nadaljevali z nagovori, na asfalt pred vladnim poslopjem pa so prilepili tudi papirnate odtise stopal.

Policisti so na protestu zasegli transparent z neprimerno vsebino ter ugotovili po eno kršitev zakona o javnih zbiranjih in zakona o varstvu javnega reda in miru, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.