Protestniki v Beogradu zahtevajo, da nekdo od njih v živo spregovori v večernih poročilih

17. 3. 2019, 09:11 | Aktualno | Vir: STA

              Protestniki v Beogradu zahtevajo, da nekdo od njih v živo spregovori v večernih poročilih (foto: profimedia) profimedia

Na sobotnih protestih v beograjski prestolnici je skupina protestnikov in več opozicijskih voditeljev nasilno vdrla v poslopje javne radiotelevizije in zahtevala, da se vključijo v program v živo. Posredovala je policija. Opozicija za danes napoveduje nove proteste in vztraja, da nekdo od protestnikov v živo spregovori v večernih poročilih.

Skupina protestnikov, med njimi vodja skrajno desne stranke Dveri Boško Obradović, so v soboto zvečer vdrli v zgradbo javne radiotelevizije RTS. Zahtevali so, da se vključijo v program in "nagovorijo narod", poroča portal index. V stavbo je prišel tudi opozicijski politik Dragan Đilas.

Policija je protestnike odstranila iz zgradbe, prišlo je tudi do prerivanja. Več tisoč protestnikov je nato nekaj časa še vztrajalo pred zgradbo, a so se okrog polnoči razšli.

Vodja skrajno desne stranke Dveri Boško Obradović jih je pozval, naj se danes opoldne zberejo pred stavbo srbskega predsedstva, kjer bo imel novinarsko konferenco srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Obradović je poudaril, da vztrajajo pri zahtevi, da nekdo od organizatorjev protesta "eden od petih milijonov" narod nagovori v televizijskem Dnevniku. Če ta zahteva ne bo izpolnjena, se bo nocoj pred zgradbo RTS zbralo še večje število protestnikov, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug napovedal Obradović.

Srbska premierka Ana Brnabić je v soboto zvečer ostro obsodila vdor protestnikov v prostore javne radiotelevizije. Direktor Radiotelevizije Srbije Dragan Bujošević pa je dejal, da so s tem dejanjem protesti izgubili legitimnost.

Protestni shod "eden od petih milijonov" proti srbskim oblastem je v soboto Beogradu potekal že trinajstič zapored. </p

>