Protikoronski ukrepi po svetu iz prve roke: Esther, Nova Zelandija

Zmagovalci pandemije

12. 2. 2021, 12:43 | Aktualno | Piše: Matevž Hribar

              Protikoronski ukrepi po svetu iz prve roke: Esther, Nova Zelandija (foto: Shutterstock) Shutterstock

Nova Zelandija je ena izmed zmagovalk pandemije: nekaj je k temu pripomogla geografska izoliranost države, zelo pomembno vlogo pa je odigrala tudi vlada. Že samo spletna stran s štirimi nivoji ter aktualnimi ukrepi nam daje vedeti, da komunikacija z državljani lahko poteka na jasen, preprost način. O stanju je spregovorila mlada Esther iz Christchurcha na južnem otoku.

1. Maske: trenutno so maske obvezne le na letalih in na javnem prevozu v Aucklandu. Ni potrebno uporabljati kirurških mask, lahko je kakršnokoli pokrivalo dihal.

2. Izobraževalne ustanove: šole in univerze so zdaj odprte, mogoče se nekaj malega šolanja še vedno odvija preko spleta, a v večini so učenci in študenti v šolah brez omejitev. V letu 2020 so bile sicer izobraževalne ustanove zaprte nekaj mesecev, izobraževanje je potekalo preko spleta.

3. Policijske ure: glede gibanja v kateremkoli času dneva ni nobenih omejitev.

4. Restavracije, kavarne, kino, gledališče, trgovine: vse je odprto, v restavracijah so bile omejitve glede števila ljudi, a mislim, da zdaj to ni več obvezno. Omejena je bila le prodaja zaščitne opreme, kot so rokavice in kirurške maske, da so jih lahko zagotovili dovolj za zdravstvene delavce. Drugih omejitev glede nakupovanja ni bilo. Obiskovalci raznih prizorišč in dogodkov lahko skenirajo QR kodo s pametnim telefonom, kar beleži aplikacija za sledenje virusu, ali pa svoje podatke napišejo na obrazec. Če organizatorji te možnosti ne ponudijo, jih lahko doleti kazen. Skeniranje kode oziroma izpolnitev obrazca ni obvezno, je pa zelo priporočljivo.

5. Športne aktivnosti: lani so bile nekaj mesecev omejitve na 100 obiskovalcev, določene stvari so bile celo zaprte, a zdaj vse poteka normalno.

6. Javni prevoz: notranjih letalskih letov je manj, na letalih je obvezna uporaba mask. Potovanje v druge države je možno ob predložitvi negativnega testa in če seveda destinacija to dovoli.

7. Državna pomoč: v lanskem letu so bila podjetja upravičena do pomoči ob zmanjšanju prihodkov. Prav tako so pomagali podjetjem, da so lahko obdržala svoje zaposlene kljub omejenemu poslovanju. Popolno zaprtje je v letu 2020 trajalo štiri do šest tednov.

8. Cepljenje: cepljenje se še ni začelo, a kot mi je znano, je vlada že nabavila cepiva in bodo kmalu začeli s promocijo cepljenja. Ne vem, ali bo cepljenje obvezno ali prostovoljno.

9. Komunikacija z državljani: vladna navodila so bila zelo jasna in lahko rečem, da sem zadovoljna s komunikacijo. Vlada je skupaj z zdravstvenimi strokovnjaki vzpostavila sistem štirih nivojev, trenutno smo v prvem. To je zelo olajšalo razumevanje stanja in ukrepov. Vsak od teh nivojev določa pravila glede uporabe mask, druženja in podobno. Nivoje si lahko ogledate tukaj:  https://covid19.govt.nz/alert-system/current-alert-level  

10. Splošno mnenje o ukrepih v državi: za našim turističnim sektorjem je težko poletje, saj nismo imeli tako rekoč nič turistov iz drugih držav, verjetno je turizem v pandemiji najbolj prizadet. Naša največja letalska družba Air New Zealand je bila prisiljena odpustiti veliko ljudi, ki so delali na mednarodnih poletih. Prav tako opažam velike zamude pri dobavi blaga iz drugih držav, do katerih prihaja zaradi težav v celotni dobavni verigi in transportu. Težko je tudi vsem Novozelandcem po svetu, leti so omejeni in dražji, v državo lahko vstopiš samo pod izjemnimi pogoji - z vnaprej rezerviranim bivališčem in dvotedensko karanteno. Kot pozitivni učinek pa vidim podporo malim, lokalnim podjetjem. Vseeno lahko rečem, da smo lahko zelo srečni. Zdi se neverjetno, da se lahko normalno obiskujemo, delamo, hodimo na koncerte in potujemo po državi medtem ko si veliko ljudi iz drugih držav tega ne more privoščiti.