Protikoronski ukrepi po svetu iz prve roke: Jeannine, Južnoafriška republika

Državna pomoč presahnila

14. 2. 2021, 08:00 | Aktualno | Piše: Matevž Hribar

              Protikoronski ukrepi po svetu iz prve roke: Jeannine, Južnoafriška republika (foto: Shutterstock) Shutterstock

Tako pa se z virusom spopadajo na jugu afriške celine. Kot pravi sogovornica, se je vlada sicer dobro odzvala na krizo, a po drugi strani se je še bolj razplamtela korupcija. Izmed vsepovsod prisotnih ukrepov, kot so uporaba mask, razkuževanje in upoštevanje razdalje, izstopa prepoved oziroma omejitev prodaje alkohola.

1. Maske: na javnih mestih je obvezna uporaba mask. Če gre za masko iz blaga, mora imeti vsaj dve plasti tekstila, še bolje tri. Dovoljena je uporaba kirurških mask, tako FFP2 kot N95.

2. Izobraževalne ustanove: šole so trenutno še zaprte, a se bodo odprle še v tem mesecu (februarja).  Učenci se lahko šolajo na daljavo, a seveda le tisti, ki imajo dostop do ustreznih digitalnih platform. Tu se stvari razlikujejo od šole do šole. Univerze so odprte, a delujejo v omejenem obsegu in tudi preko spleta.

3. Policijska ura: trenutno velja omejitev gibanja med 23:00 in 4:00. Med drugim valom je bila omejitev med 21:00 in 6:00.

4. Restavracije, kavarne, kinoteke, gledališča, trgovine: vse je odprto, a deluje pod strogimi covid protokoli - omejeno število ljudi, varnostna razdalja, razkuževanje, maske. Mesec dni med drugim valom je veljala popolna prepoved prodaje alkohola, zdaj pa je alkoholne pijače za domačo uporabo mogoče kupiti od ponedeljka do četrtka med 10:00 in 18:00. Prodaja alkohola je sicer dovoljena v gostinskih obratih z licenco - v restavracijah, vinotekah, barih ...

5. Športne aktivnosti: športne aktivnosti so dovoljene pri upoštevanju covid protokolov, a tekmovanja se odvijajo pred praznimi tribunami. Telovadnice, fitnes centri in plavalni bazeni se zapirajo najkasneje do 22:00.

6. Javni promet: taksiji, vlaki, avtobusi ter notranji letalski promet normalno obratujejo ob upoštevanju covid protokolov. Mednarodni letalski promet pa je omejen na pravila ostalih držav - nekatere ne sprejemajo potnikov iz Republike Južne Afrike, ne vem pa, če ima tudi naša država omejitve pri sprejemu potnikov. Manjša plovila lahko normalno plujejo, velja pa prepoved obratovanja velikih križark.

7. Državna pomoč: približno pol leta je deloval sklad za pomoč prizadetemu gospodarstvu, a je očitno zdaj presahnil - ni več denarja! Podrobnosti ne poznam.

8. Cepljenje: cepljenje se še ni pričelo. Šele prejšnji teden je v državo prišla pošiljka milijon odmerkov, namenjeni bodo zdravstvenim delavcem. Po tem, ko naj bi bila ugotovljena slabša učinkovitost cepiva Astra Zenece, se država zanima za cepiva proizvajalcev Johnson&Johnson, Sputnik in drugih. Cepljenje bo prostovoljno.

9. Komunikacija z državljani: po mojem mnenju je bilo premalo obveščanja. Vlada bi morala imeti tedenske novinarske konference, na katerih bi novinarji in javnost lahko zastavljali vprašanja. Torej lahko bi bilo bolje.

10. Splošno mnenje o ukrepih v državi: težko vprašanje, res ne vem, kako naj odgovorim. Občutek imam, da se je vlada dobro spopadla z virusom, bili so hitri in aktivni, čeprav je bilo nekaj pravil precej grobih in nelogičnih. Težava je v šibkem zdravstvenem sistemu, veliko bolnišnic je že od prej v slabem stanju. Da ne govorim o korupciji, za katero se zdi, da je v tem času dobila nov zagon. Predvsem je pandemija slabo vplivala na našo ekonomijo, ki že tako ni bila prav rožnata, zdaj pa je le še slabše. Veliko je revščine in nezaposlenih. Nekaj informacij lahko preberete v naslednjih člankih: