Prva država, ki testira vse svoje prebivalce, je sporočila rezultate

2. 11. 2020, 20:39 | Aktualno | Vir: STA

              Prva država, ki testira vse svoje prebivalce, je sporočila rezultate (foto: Shutterstock) Shutterstock

Na Slovaškem so ta konec tedna na okužbo z novim koronavirusom z antigenskimi testi testirali dve tretjini od skupaj 5,4 milijona prebivalcev, so danes sporočile oblasti v Bratislavi. Testirali so 3,625 milijona ljudi, od tega jih je bilo 38.359 oziroma 1,06 odstotka pozitivnih.

Slovaška je prva država, ki izvaja vsedržavno testiranje. Prvi krog so izvedli minuli konec tedna, drugega načrtujejo naslednji konec tedna. Testiranje sicer ni obvezno, vendar pa tistim, ki pri sebi ne bodo imeli negativnega izvida, ko jih bo ustavila policija, grozi plačilo globe.

"Naredili smo velik korak naprej," je danes dejal premier Igor Matović. "Toda ne smemo misliti, da je zaradi tega odstotka zdaj vse v redu. Ni," je dodal. "Dejansko sta lahko okužena do dva odstotka naših prebivalcev. To sploh ni dobro," je ocenil.

Tako kot druge evropske države tudi na Slovaškem v zadnjih tednih beležijo visoko rast novih okužb s koronavirusom. Danes so potrdili 1883 novih primerov, skupaj doslej 61.829. Na Slovaškem je doslej umrlo 219 bolnikov s covidom-19.

Slovaško združenje družinskih zdravnikov je vladni načrt množičnega testiranja kritiziralo kot slabo pripravljenega. Izpostavili so, da je zbiranje ljudi pred centri za testiranje v nasprotju s priporočili strokovnjakov za nalezljive bolezni o čim večji omejitvi stikov in mobilnosti ljudi.