Prvi Zemljani so že vstopili v leto 2019

31. 12. 2018, 11:25 | Aktualno | Vir: STA

              Prvi Zemljani so že vstopili v leto 2019 (foto: profimedia) profimedia

Medtem ko je na stari celini še kar nekaj ur do vstopa v novo leto, se je za nekatere že začelo. Trinajst ur prej, kot bomo to storili mi, je v leto 2019 skočilo slabih 200.000 prebivalcev Samoe v Oceaniji. Opoldne po srednjeevropskem času so jim sledili tudi v Novi Zelandiji, ob 14. uri pa še v Avstraliji.
 

Nebo nad prestolnico Samoe Apio je ob 11. uri po srednjeevropskem času razsvetlil ognjemet, domačine in turiste pa so razveselili tudi plesalci in žonglerji. V novo leto so tedaj vstopili tudi prebivalci Kiribatija in Tonge, med tistimi, ki so že zaplavali v leto 2019, je tudi Fidži.

Opoldne po našem času so se jim pridružili tudi na Novi Zelandiji. V Aucklandu so dvanajst udarcev do polnoči projicirali na slavni televizijski stolp Sky Tower, od koder je nato nebo razsvetlil tudi impresiven ognjemet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Avstraliji so leto 2019 pričakali ob 14. uri. V Sydneyju veličastni ognjemet - po navedbah organizatorjev največji doslej - spremljajo kar 1,5 milijona ljudi.

Ognjemet nad sydneyjskim zalivom s povsem novimi barvami in učinki je stal kar šest milijonov avstralskih dolarjev (3,7 milijona evrov), trajal naj bi 12 minut. Ker je Generalna skupščina ZN leto 2019 razglasila za leto avtohtonih jezikov, danes v sydneyjskem zalivu slavijo tudi kulturo avstralskih staroselcev.

Medtem so s kozarci so že trčili tudi na nekaterih vzhodnih ruskih ozemljih.

Območje Južnega Pacifika sicer nudi prav posebno priložnost, ko gre vstop v novo leto. Tisti, ki si želijo nazdraviti več kot enkrat, lahko iz Samoe odletijo v le 164 kilometrov oddaljeno Ameriško Samoo, ki leži na drugi strani datumske meje in bo v novo leto stopila kot čisto zadnja na Zemlji.