Prvomajsko praznovanje se je preselilo na splet

Tudi protesti

1. 5. 2020, 22:51 | Aktualno | Vir: STA

              Prvomajsko praznovanje se je preselilo na splet (foto: profimedia) profimedia

Zaradi omejitev ob pandemiji novega koronavirusa so delavci po svetu letos prisiljeni znatno omejiti zborovanja in poiskati alternativne možnosti zaznamovanja praznika dela. Številni sindikati so se tako usmerili v organizacijo spletnih dogodkov. V Franciji so podporo pravicam delavcev izrazili z balkonov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob prazniku dela bi se v običajnih razmerah na glasne shode podalo na milijone ljudi. Nekatera zborovanja so v minulih letih zaznamovali tudi nasilni protesti in spopadi s policijo. Letošnje obeleževanje praznika dela pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaznamujejo povečini prazne ulice, obenem pa tudi drastičen vpliv novega koronavirusa na svetovno gospodarstvo in s tem na povečano brezposelnost.

Ob omejitvah za preprečevanje širjenja virusa današnji dan v številnih državah zaznamujejo na druge načine. Številni dogodki so se odvijali kar prek spleta ali televizije.

V Franciji so svoje zahteve po pravicah delavskega razreda ljudje izrazili tudi z balkonov. Po besedah vodje sindikata CGT Philippa Martineza je to priložnost, da izrazijo družbene zahteve, ki jih izpostavljajo že dlje časa in ki so v krizi še toliko bolj aktualne. Francoski predsednik Emmanuel Macron se je ob tej priložnosti zahvalil policistom, kmetom, javnim uslužbencem in drugim delavcem, ki omogočajo, da se življenje kljub vsemu nadaljuje.

Brez uličnih pohodov bodo praznik dela prvič po 70 letih zaznamovali tudi v Nemčiji. Pobudniki protestov, med njimi konfederacija sindikatov DGB in socialdemokratska stranka SPD, so se tokrat usmerili v organizacijo spletnih dogodkov.

Kljub temu bodo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa policisti v večjih mestih pozorni na morebitne kršitve predpisov o omejitvi zbiranja. V Berlinu so namreč oblasti dopustile nekaj manjših demonstracij, ki pa se jih ne bi smelo udeležiti več kot 20 ljudi, a je že prišlo do kršitev. Zato na ulicah prestolnice danes dežura kar okoli 5000 policistov. Večji protest, ki ga ponavadi pripravijo levičarske skupine, so sicer letos odpovedali. So pa nekateri aktivisti pozvali k spontanim protestom.

V Italiji tradicionalni prvomajski koncert, ki navadno poteka v Rimu, tokrat poteka preko televizijskih zaslonov. Znani glasbeniki, kot so Zucchero, Sting in Patti Smith, v ta namen nastopajo v različnih koncertnih dvoranah po državi.

Na Dunaju se je na shodu ob upoštevanju predpisane medsebojne razdalje zbralo nekaj sto ljudi, podobno je napovedala tudi glavna portugalska konfederacija sindikatov CGTP. V Španiji so praznik dela zaznamovali z dolgo kolono avtomobilov.

Delavci na Finskem so praznik dela navadno zaznamovali z velikimi sindikalnimi pikniki. Letos je bilo seveda drugače. Na trgu v Helsinkih, ki sicer velja za središče praznovanja, patruljira policija in nadzoruje spoštovanje prepovedi zbiranja več kot 10 ljudi. Oblasti so državljane pozvale, naj letos praznik zaznamujejo na spletu. Številne restavracije pa so v ta namen ponudile tudi dostavo hrane in pijače.

Omejitev zbiranja pa se niso držali povsod. V Hongkongu je tako policija zoper protestnike uporabila solzivec. O več aretacijah poročajo tudi s Filipinov, iz Rusije in Turčije. V Istanbulu so aretirali nekaj deset protestnikov, ki so sicer nosili zaščitne maske, a z udeležbo na manjšem pohodu kršili omejitev gibanja.

V Grčiji se je pred parlamentom zbralo na stotine grških delavcev, ki so z rdečimi šali in maskami izražali solidarnost z zdravstvenimi delavci.

"Tudi pokrita usta imajo svoj glas," so sporočali.

V indonezijski provinci Severni Maluku pa je po poročanju AFP prišlo do incidenta, ko delavcem ni uspelo vstopiti v tovarno niklja, v kateri so želeli pripraviti shod za izboljšanje delovnih pogojev. Več sto delavcev se je tam spopadlo z varnostniki, stavba tamkajšnje menze pa je bila požgana.