Radio Slovenija spreminja informativne oddaje, Radijski dnevnik po novem na sporedu ob 18.30

Od 1. marca

22. 2. 2021, 21:21 | Aktualno

              Radio Slovenija spreminja informativne oddaje, Radijski dnevnik po novem na sporedu ob 18.30 (foto: Shutterstock) Shutterstock

1. marca se spreminja zvočna podoba informativnih oddaj Radia Slovenija. Več sprememb bodo deležne tudi vse osrednje radijske informativne oddaje (Prva in Druga jutranja kronika, Danes do trinajstih, Dogodki in odmevi, Radijski dnevnik in Zrcalo dneva), so zapisali na spletni strani RTV Slovenija. 

Poleg nove zvočne podobe, s katero se želijo približati sodobnemu poslušalcu, se obetajo tudi vsebinske spremembe osrednjih informativnih oddaj Radia Slovenija. Uvajajo se kot posledica temeljitega premisleka in na podlagi številnih raziskav o poslušanosti informativnega programa Radia Slovenija.

V osrednjih informativnih oddajah bo odslej še več živih vstopov v oddajo, pogovorov, analiz in komentarjev. Radijski dnevnik bo po novem vsak dan v tednu na sporedu pol ure prej, torej ob 18.30. Osrednjo jutranjo (Druga jutranja kronika) in popoldansko (Dogodki in odmevi) informativno oddajo bo vodil voditeljski par novinarjev iz dnevnoinformativne redakcije. Oddaja Danes do 13-ih bo odslej krajša in bo vsebovala vse pomembno domače in svetovno dogajanje pretekle noči in dopoldneva. Na Prvem programu ji bo sledila polurna oddaja Po Sloveniji, ki bo namenjena izključno lokalnim in regionalnim vsebinam. Ob vikendih bodo poenotili ponudbo informativnih vsebin in tako oddaji Prva jutranja kronika in Danes do 13-ih ob sobotah umaknili s sporeda in namesto slednjih vpeljali okrepljena poročila.

Nova zvočna podoba


Radio Slovenija je preko javnega povabila, ki je bilo objavljeno jeseni 2020, izbral avtorja glasbenih del za novo zvočno podobo informativnega programa Radia Slovenija za osrednje informativne oddaje, poročila na Prvem programu in novice na Valu 202.

Zvočna podoba je morala slediti ključnim značilnostim informativnih vsebin Radia Slovenija, prednost so imele prijave z inovativnim pristopom, pravo mero dramatičnosti, svežine in tudi nacionalne prepoznavnosti. 11-članska komisija je izmed 48 popolnih prijav 42 različnih izvajalcev izbrala glasbo skladatelja Sebastijana Duha, posnel jo je Simfonični orkester RTV Slovenija, so še zapisali na spletni strani RTV Slovenija.