Registracija Remdesivirja kot zdravila proti covidu-19 na evropskem trgu zamuja

3. 6. 2020, 11:26 | Aktualno | Vir: STA

              Registracija Remdesivirja kot zdravila proti covidu-19 na evropskem trgu zamuja (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Registracija Remdesivirja kot sredstva proti covidu-19 v Evropi zamuja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Proizvajalec Gilead doslej še ni izdal zahteve za registracijo, so prejšnji teden potrdili na Evropskem uradu za zdravila (Ema), a računajo, da se bo to zgodilo v kratkem.

Pri Emi poudarjajo, da bodo na osnovi predloženih podatkov o dovoljenju za registracijo odločili zelo hitro, saj so pričakovali, da bodo imeli to na mizi že do konca maja. Že 30. aprila so začeli pospešen postopek glede Remdesivirja.

Ema je preučila in ocenila študije o omenjenem zdravilu in natančno preverila predvsem stranske učinke in dejanski učinek na pacienta. Bržkone pa se na tem področju ne bi smelo zatikati, saj je Remdesivir že dobil izredno dovoljenje na ameriškem in na japonskem trgu, pa tudi v nekaterih evropskih državah potekajo testiranja. V izrednih primerih pa je dovoljena tudi uporaba.

Remdesivir je v osnovi zdravilo proti eboli. Mednarodna testiranja na več kot 1000 pacientih pa so dokazala, da jemanje tega zdravila v primeru obolenja zaradi covida-19 zdravljenje skrajša za štiri dni. Na samo zmanjšanje smrtnosti ima zdravilo zelo majhen učinek.

Gre za zdravilo, ki nikjer na svetu nima neomejenega dovoljenja za uporabo. V času krize s koronavirusom pa vendarle predstavlja alternativo za hitrejše okrevanje pacientov, saj cepiva proti novemu koronavirusu ali pa drugega zdravila na trgu še ni.