Reševalna akcija ribiškega čolna na francoski obali je bila usodna za tri reševalce

7. 6. 2019, 19:03 | Aktualno | Vir: STA

              Reševalna akcija ribiškega čolna na francoski obali je bila usodna za tri reševalce (foto: profimedia) profimedia

Pred obalo zahodne Francije se je zaradi neurja prevrnil reševalni čoln, trije člani posadke so umrli, preostalim štirim pa se je uspelo rešiti na obalo. Neurje Miguel s hitrostjo vetra do 129 kilometrov na uro povzroča težave predvsem na zahodu Francije, že pred tem jih je na severu Španije.

Reševalci so bili na poti do ribiškega čolna, ki je zaradi neurja zašel v težave, ko se je prevrnil okoli 800 metrov od obale v bližini kraja Les Sables-d'Olonne. Od sedmih članov posadke se je uspelo rešiti le štirim. Trupla treh reševalcev je iskalo okoli 60 gasilcev s pomočjo treh helikopterjev, poroča britanski BBC.

"Morje je bilo kar grozno," je dejal župan Yannick Moreau za francosko televizijo BFMTV. "Na čolnu je bilo sedem članov posadke in trije so umrli. To je velik šok za nas in za celo mesto," je dodal.

Močan veter s hitrostjo do 147 kilometrov na uro je pozno v četrtek sprva dosegel sever Španije, nato se je premaknil nad Francijo. Iz španske Galicije poročajo o gmotni škodi na stavbah.

Ko se je neurje premaknilo proti francoskemu otoku Ile d'Yeu, so se vetrovi rahlo umirili na do 129 kilometrov na uro. Zaradi močnega vetra in nevarnosti padajočih dreves za deset francoskih departmajev velja drugi najvišji oranžni alarm.

Oranžni alarm velja tudi za vzhod Nizozemske, kjer prav tako svarijo pred močnim deževjem in vetrom s hitrostjo do 100 kilometrov na uro.

Že v četrtek so z Nizozemske poročali o močnem vetru, ki je podiral drevesa. Med drugim je policija zaradi podrtega drevesa po naključju odkrila enega največjih laboratorijev za proizvodnjo kokaina. Ko so šli preverit škodo, ki jo je povzročilo podrto drevo, so postali pozorni na nenavaden vonj in smeti v bližini, kar jih je privedlo do odkritja laboratorija.