Zahtevno reševanje tajskih dečkov iz poplavljene jame!

8. 7. 2018, 06:00 | Aktualno | Vir: STA

              Zahtevno reševanje tajskih dečkov iz poplavljene jame! (foto: profimedia) profimedia

Reševalna akcija v tajski jami ujetih dečkov in njihovega nogometnega trenerja je v teku. Predvidoma bodo morali fantje na poti iz jame hoditi, plezati, bresti po vodi in se potapljati.

Najbolj zahteven bo prvi del poti skozi ozek potopljen prehod, poroča britanski BBC.

Med drugim bodo morali dečki dlje časa preživeti pod vodo in prvič v življenju uporabljati potapljaško opremo. Nekateri ne znajo niti plavati. Med potapljanjem bodo fantje nosili celoobrazne maske, ki so lažje obvladljive za novince, kisikovo bombo pa bo nosil potapljač pred njim.

Po približno polovici poti bodo dosegli točko, ki je široka ravno za eno osebo. "Tam je predor, ko prehod zavije navzgor in se v spustu zoži, zato se je treba malo obrniti, ker je zelo ozko," je dejal Narongsak Osotthanakor, guverner pokrajine Chiang Rai, ki vodi reševalno akcijo.

Po ozkem prehodu bodo prispeli v sobano, ki jo potapljači uporabljajo za svojo bazo. Tu se bodo dečki spočili in se nato odpravili na lažji del poti, ko bodo šli peš iz jame. Zunaj jih že čaka zdravniška ekipa in jih bo po prvem pregledu prepeljala v bolnišnico. 

Novinar Jonathan Miller je v poročilu s prizorišča opisal razmere in strnil informacije zadnjih dni. Pred jamo je blatno, ponekod se noga pogrezne tudi več kot decimeter globoko, potapljače so ločili, tako da se lahko v miru pripravijo na reševanje, novinarjem pa omejili dostop.

Raven vode se je bistveno spustila, nekaj zaradi narave, ker je manj deževalo, nekaj zaradi nenehnega črpanja vode. Vhod v jamo je po njegovem podoben prizorišču s snemanja filma Jamesa Bonda. Polno je luči, reflektorjev in kablov. Zraven so še številne kisikove bombe in potapljači. Ob tehtanju, kako bi rešili mlade nogometaše, je omenil preiskovanje terena in iskanje kakšnega naravnega dimnika, ki bi povezal površje z jamo, ki pa je bilo žal neuspešno.

Spregovoril je o pismih, ki so jih mladci napisali na iztrgane liste iz beležnice. Vanje so izlili nekaj domotožja, se zraven veliko šalili, tolažili svoje starše in jih prepričevali naj ne skrbijo, hkrati pa sanjali o pečenih piškah. Pismo je napisal tudi trener. Staršem se je iskreno opravičil in jim obljubil, da bo po svojih močeh pazil na fante.

Najmlajši med nogometaši, komaj 11-letni Titan, si je zaželel za ocvrtega piščanca v restavraciji. Njegov oče je v izjavi opisal, kako je sina večkrat klical, kako ga je skrbelo in da je nazadnje izvedel, kaj se je zgodilo. Sina seveda hudo pogreša.

Eden od sošolcev, ki ima v jami najboljša prijatelja, je napisal pesem Upanje v temi in z njo ob brenkanju kitare opogumlja vse vpletene. Pesem je namenil ujetim fantom, ki jih opogumlja, naj vzdržijo in se ne vdajo, ter reševalcem, ki opravljajo zahtevno in tvegano delo.

Kljub dobrim željam je treba povedati, da je reševanje nadvse težavno. Najhujši je rov, podoben črki V, ki se močno zoži in je težko prehoden. Novinar CNN David McKenzie je opozoril tudi na psihično in telesno stanje ujetih mladeničev. Devet dni so bili brez hrane, ždeli so v temi, na hladnem, kar je psihično zelo utrujajoče. Kljub temu so se fantje, ko so jih našli, obnašali zelo olikano in vzbujali občutek trdnosti.