Rusi začeli testirati cepivo Sputnik V na starejših od 60 let

31. 10. 2020, 11:42 | Aktualno | Vir: STA

              Rusi začeli testirati cepivo Sputnik V na starejših od 60 let (foto: profimedia) profimedia

V Rusiji so v okviru kliničnega testiranja cepiva proti covidu-19 Sputnik V prvič cepili tudi starejše prostovoljce, je danes sporočil vodilni raziskovalec Nikita Lomakin. V testiranje cepiva pri starejših nameravajo vključiti 110 ljudi, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Testiranje cepiva pri starejših se je začelo v začetku prejšnjega tedna, ko so jih zdravstveno pregledali in sprejeli v bolnišnico, kjer so prejeli prvi odmerek cepiva v sredo. Skupno bodo v ta del testiranja vključili 110 oseb, starejših od 60 let.

V prvi skupini je bilo 28 ljudi, ki so imeli tudi kronična obolenja običajna za takšno starost, med njimi sladkorno bolezen in visok pritisk. Najstarejša oseba v tej skupini ima 82 let.

Zaenkrat še niso opazili negativnih posledic. Skupina prostovoljcev, mlajših od 60 let, se je sicer pritoževala zaradi povečane telesne temperature v prvih dneh po prejemu cepiva in občutka nelagodja. Tega pri starejših še niso zaznali.

Klinično testiranje Sputnika V se je v Rusiji začelo v začetku septembra, v njem pa sodeluje 40.000 prostovoljcev. Doslej je samo v Moskvi prvo dozo tega dvokomponentnega prototipa cepiva prejelo več kot 19.000 ljudi, okoli 6500 pa tudi drugo.

Rusi načrtujejo, da bodo Sputnik V naročile tudi druge države. Prejeli naj bi naročila iz okoli 20 držav. Rusi sicer razvijajo še dve cepivi.