Ruski milijarder Abramovič dobil izraelsko državljanstvo

29. 5. 2018, 13:59 | Aktualno | Vir: STA

              Ruski milijarder Abramovič dobil izraelsko državljanstvo (foto: profimedia) profimedia

Ruski milijarder Roman Abramovič je v ponedeljek dobil izraelsko državljanstvo, je danes poročala izraelska televizija Channel 10. Pretekli teden so sicer britanski mediji poročali, da v Veliki Britaniji ni dobil novega vizuma, tako da ni mogel več na Otok.

Uslužbenec oddelka za judovske skupnosti v nekdanji Sovjetski zvezi v uradu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je povedal, da je Abramovič zaprosil za priseljenski vizum na izraelskem veleposlaništvu v Moskvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Njegovi dokumenti so bili preučeni v skladu s t. i. zakonom vrnitve in je bil dejansko upravičen do statusa priseljenca v Izraelu, posledično pa mu je bil podeljen priseljenski vizum," je dodal. Zakon vrnitve omogoča otrokom ali vnukom Judov, da na zahtevo dobijo izraelsko državljanstvo. Abramovič je sin judovskih staršev.

V ponedeljek je tako z zasebnim letalom pristal na letališču Ben Gurion in prevzel izraelski osebni dokument, je poročala televizija Channel 10.

Tiskovni predstavnik Netanjahujevega urada ni ne potrdil ne zanikal navedb.

Britanski mediji so pretekli teden poročali, da Abramovič ne more več v Veliko Britanijo. Enemu najbogatejših Rusov je v začetku meseca potekel vizum za vstop na Otok, tamkajšnje oblasti pa novega, ki ga dobijo podjetniki, nočejo izdati oz. postopek traja "neobičajno dolgo".

Odnosi med Londonom in Moskvo so se sicer zaradi marčevske zastrupitve nekdanjega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije zaostrili. Britanci so za zastrupitev obtožili Ruse, ki pa zanikajo vsakršno povezavo z dogodkom. Na Otoku so se pojavili pozivi k sankcijam proti bogatim Rusom, ki živijo na tam.