S cepivom AstraZenece se je danes cepil politični vrh

19. 3. 2021, 17:54 | Aktualno | Vir: STA
S cepivom AstraZenece se je danes cepil politični vrh (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

Potem ko je Evropska agencija za zdravila ugotovila, da je cepivo podjetja AstraZenece varno in učinkovito, so se z njim danes cepili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, premier Janez Janša in predsednik DS Alojz Kovšca. Kot je dejal Pahor, je cepivo glavni faktor spremembe na bolje, vrnitve v normalno življenje.

"Cepil sem se zato, ker želim prispevati k temu, da je te epidemije čim prej konec. Razumem, da je cepivo varno in učinkovito, zaupam znanosti in strokovnjakom, ki nas pozivajo, da se cepimo," je dejal predsednik republike.

Kot je dodal, je cepivo na nek način glavni faktor spremembe na bolje za vrnitev v normalno življenje. Prepričan je, da se bo tudi v Sloveniji cepilo dovolj ljudi, da se bomo za dan državnosti skupaj veselili na številnih slovenskih trgih, morda še vedno na razmeram primeren način. A na podlagi tega, kar sliši od strokovnjakov, je skoraj prepričan, da bomo temu priča.

Ob tem je spomnil, da je prva pošiljka cepiva prišla v Slovenijo 26. decembra lani, na državni praznik dan samostojnost in enotnosti. Njegova novoletna želja pa je bila, "da bi državni praznik, 30. obletnico ustanovitve in razglasitve lastne države konec junija letos praznovali skupaj, da bi bili zbrani na Trgu republike ali na Kongresnem trgu, vsepovsod po naši domovini, da bi bili priče koncu te epidemije in vrnitvi v normalno življenje".

"Mislim, da se ta novoletna želja lahko izpolni," je dejal predsednik Pahor. A je "verjetno na predvečer tretjega vala" vse pozval, da smo pripravljeni na to, da bo to še enkrat zahtevna preizkušnja, ki pa jo bomo zmogli, ker je že sedaj med nami prevladovala solidarnost in dovolj strpnosti, da razumemo tudi razdražljivost, naveličanost, tesnobo, skrbi.

Iz številnih pogovorov tudi ve, da so med nekaterimi ljudmi pomisleki glede cepljenja. "Te pomisleke je treba spoštovati in jih je treba nagovarjati z argumenti in upati, da bodo slišani," je še dodal predsednik.

Predsednik DS Alojz Kovšca je po cepljenju dejal, da je cepljenje potekalo hitro in neboleče, počutijo se dobro, so jih pa seznanili tudi z morebitnimi reakcijami po cepljenju. "Če je dobro za ljudi, je dobro tudi za oblast in obratno, če je dobro za oblast, je najbrž dobro tudi za ljudi," je dejal Kovšca.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, se je politični vrh danes cepil skladno z državno strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada.

Osnovni cilj strategije cepljenja je zmanjšati umrljivost zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti vnovični zagon gospodarstva ter znova vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in preostale dejavnosti, ki so zaradi krize omejene.

"Samo z zaščitnimi ukrepi namreč ni mogoče dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom sar-cov-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi," so zapisali. Do precepljenosti populacije pa je še vedno treba upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Danes se je cepil tudi del poslancev DZ, del se jih bo predvidoma prihodnji teden. Objave ob cepljenju pa so delili tudi nekateri ministri. Obrambni minister Matej Tonin je na Twitterju izrazil veselje, "da je končno prišel ta dan" in dodal: "Ko imate možnost cepljenja, zgrabite jo. To je edina pot v normalnost."