Scotland Yard detektivov ne bo več iskal le med policisti

31. 5. 2017, 14:41 | Aktualno | Vir: STA

              Scotland Yard detektivov ne bo več iskal le med policisti (foto: profimedia) profimedia

Znameniti Scotland Yard je prekinil stoletno tradicijo in novih detektivov ne bo iskal več zgolj med policisti. S tem želijo doseči večjo raznovrstnost znanj med svojimi uslužbenci, da bi se lažje spopadali z novimi grožnjami, kot je na primer kibernetski kriminal, je sporočila londonska metropolitanska policija.

"London se vseskozi spreminja. In tudi kriminalci se," je ob objavi nove zaposlovalne politike v londonski policiji sporočil vodja kadrovskega oddelka Stephen Clayman.

Doslej so morali detektivi najprej služiti kot policisti v uniformi, zdaj pa se jim bodo lahko pridružili tudi drugi, navaja francoska tiskovna agencija AFP. "Kompleksna kazniva dejanja, kot je na primer kibernetski kriminal, in vse večje potrebe po zagotavljanju varnosti ranljivim ljudem zahtevajo od naših preiskovalcev, da razvijajo nove specialnosti," je povedal Clayman in dodal, da želijo dobiti več rekrutov, "ki so kot Londončani, ki jim služimo".

Novi "Sherlock Holmes", ki bi se želel pridružiti detektivom Scotland Yarda, bo moral imeti "pretanjeno oko za podrobnosti, biti sposoben predelati veliko informacij, biti dober pri logičnem sklepanju in biti kritičen mislec," je še povedal Clayman.

V Londonu trenutno primanjkuje okoli 600 detektivov, po novi shemi pa naj bi jih zdaj zaposlili okoli 80. Njihova začetna letna plača bi bila nekaj manj kot 30.000 funtov (34.000 evrov). Zainteresirani bodo morali imeti visokošolsko izobrazbo, v letu dni pa bodo morali opraviti tudi izpit za detektiva. Če ga bodo uspešno opravili, jih bo čakalo še dve leti urjenja, nato pa bodo - če bodo uspešno prestali zahteve - pridobili naziv detektiva, še navaja AFP.