Se dogaja to, česar so se najbolj bali? V kemični tovarni v Teksasu odjeknili eksploziji!

31. 8. 2017, 12:10 | Aktualno | Vir: STA

              Se dogaja to, česar so se najbolj bali? V kemični tovarni v Teksasu odjeknili eksploziji! (foto: profimedia) profimedia

V poplavljeni kemični tovarni Arkema blizu Houstona v Teksasu sta danes odjeknili eksploziji, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz francoske družbe, v lasti katere je tovarna. Eksplozije so sicer v tovarni, kjer proizvajajo organske perokside za proizvodnjo plastike, pričakovali, saj so zaradi poplav ostali brez hlajenja.

Še pred eksplozijami so po poročanju britanskega BBC v bolnišnico prepeljali policista, ki je vdihaval hlape, medtem ko je zavaroval območje. Preventivno je v bolnišnico prostovoljno odšlo še nekaj njegovih kolegov.

Tovarno v kraju Crosby blizu Houstona so zaprli že v petek, še preden je Teksas dosegel orkan Harvey, ki je povzročil obsežne poplave. V torek so nato preventivno evakuirali vse prebivalce v krogu 1,5 milje (približno 2,5 kilometra) od tovarne ter tudi vse zaposlene.

Iz družbe so v zadnjih dneh večkrat opozorili, da so eksplozije in požari v poplavljeni tovarni praktično neizogibni. Voda v poplavljenih objektih lahko namreč sproži kemijske reakcije nekaterih kemikalij, kar ima za posledico eksplozije in požare.

Poleg tega morajo biti nekateri proizvodi v ohlajenih prostorih, saj se pri višjih temperaturah lahko vnamejo. A v tovarni so zaradi divjanja Harveya ostali brez elektrike, rezervni generatorji pa so poplavljeni. Tako so kemikalije shranili v posebnih hladilnih kontejnerjih. Zaradi visoke vode so sicer ogroženi že tudi nekateri od teh hladilnikov.

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da bodo morebitne požare lahko omejili na območje tovarne.