Še en odlok, ki se je spremenil in povzročil težave - enkrat cepljenim prebolevnikom odvzeli status PCT

QR koda ni več veljavna

21. 9. 2021, 18:30 | Aktualno

              Še en odlok, ki se je spremenil in povzročil težave - enkrat cepljenim prebolevnikom odvzeli status PCT (foto: Profimedia) Profimedia

Veljavnost statusa prebolevnika je pred kratkim veljala 180 dni, vendar jo je vlada v zadnjem tednu podaljšala na 240 dni. Kaj kmalu so jo zopet skrajšali na 180 dni. Nekateri prebolevniki so spremljali dogajanje in se v tistem kratkem časovnem razmaku tudi cepili z enim odmerkom, da bi tako izpolnili zahtevo pogoja PCT. Zaradi spremembe odloka pa njihovo dejanje ni bilo ustrezno, kajti njihova QR koda ni več veljavna.

Vse to se je dogajalo med 5. in 15. septembrom. 5. septembra so status prebolevnika podaljšali na 240 dni, 15. septembra pa so ga že zopet skrajšali na 180 dni.

Kje je torej prišlo do težave?

Po poročanju n1info.si se je na njih obrnila bralka, ki je COVID-19 prebolela na začetku marca letos. Po pravilih se je 14. septembra cepila z odmerkom cepiva Pfizer, saj je takrat še veljalo, da status prebolevnika velja 240 dni in je z enim odmerkom dobila veljavno potrdilo oziroma QR kodo.

Zaradi spremembe odloka je njena QR koda postala neveljavna. Na potrdilu je prej pisalo 1/1 odmerka, sedaj pa piše 1/2.

Kako je reagiral NIJZ?

N1info.si zapiše, da so jim iz NIJZ pojasnili, da zapisano drži:

"Če je prebolevnik prvo cepljenje opravil po več kot 180 dneh od prebolelosti, se mu z novim odlokom vlade, ki je stopil v veljavo prejšnji teden, prizna le 1/2 in ne polna zaščita, razen če bi opravil cepljenje s cepivom Janssen."

Kdo se ne strinja?

Spremembe odloka ne odobrava niti vodja strokovne skupine za cepljenje dr. Bojana Beović, ki pojasnuje:

“To se mi nikakor ne zdi smiselno, ne vem, kako je prišlo do tega. Posvetovalna skupina za cepljenje je mnenja, da taka sprememba za nazaj ni smiselna, ker vemo, da je oseba, ki se je enkrat cepila vsaj znotraj osmih mesecev po preboleli okužbi, v resnici zaščitena," je povedala Beovićeva.

Znano je, da je takšnih primerov kar nekaj in da se sedaj vsi soočajo z negotovostjo. Stališče strokovanjkov v tem primeru je sicer jasno in sicer, da cepljenje z enim odmerkom v osmih mesecih po okužbi nudi ustrezno zaščito.

VIR: n1info.si