Še ena nespametna izjava Donalda Trumpa

Okuženim naj bi vbrizgali razkužilo

24. 4. 2020, 13:53 | Aktualno | Vir: STA

              Še ena nespametna izjava Donalda Trumpa (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek ugibal o možnosti, da bi okuženim z novim koronavirusom vbrizgali sredstvo za dezinfekcijo. Voditelji ameriških televizij so nato pohiteli z opozorili Američanom, naj tega nikar ne poskušajo, ker bodo umrli. Število okužb z novim koronavirusom je v ZDA naraslo na 868.000 umrlo je že skoraj 50.000 ljudi.

Trumpu se je na novinarski konferenci pridružil vodja oddelka za znanost in tehnologijo pri ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost Bill Bryan, ki je predstavil ugotovitev svoje ekipe, da novi koronavirus ne živi dolgo časa v vročem in vlažnem podnebju, hitro umre na sončni svetlobi, sredstvo za dezinfekcijo pa ga uniči v minuti.

Trump je nato ugibal, ali bi lahko podoben rezultat dosegli z injekcijo sredstva za dezinfekcijo za okuženega.

"Kot veste, gre koronavirus v pljuča in naredi izjemno škodo. Bilo bi zanimivo to preveriti," je otrplim članom svoje znanstvene ekipe proti novemu koronavirusu razložil Trump. Bryan je potem šele kasneje ob novinarskih vprašanjih razložil, da o tem ne razmišljajo in priznal, da vročina in vlaga virusa ne uničita sama po sebi.

Število okuženih in mrtvih zaradi koronavirusa v ZDA še naprej narašča, vendar je glavna tema političnih razprav v državi, kako hitro je mogoče ponovno zagnati ekonomijo in družbo nasploh. Ukrepi so v rokah državnih guvernerjev, ki se odločajo po svoje. Teksas in Oklahoma danes med drugim spet odpirata frizerske salone in telovadnice, drugje pa ukrepe za družbeno distanciranje podaljšujejo.

Guverner Minnesote Tim Walz je šole dokončno zaprl do konca letošnjega šolskega leta in dejal, da se mu kot nekdanjemu učitelju zaradi tega lomi srce, vendar je varnost državljanov na prvem mestu. Guverner Severne Karoline Roy Cooper je državljanom naročil, da bodo morali ostati doma še do 8. maja, načrt za odpiranje ekonomije pa bo odvisen od zadostnega števila testov.

Guvernerka Oregona Kate Brown je bolnišnicam in zobozdravnikom dovolila, da se vrnejo na delo od 1. maja, čeprav država še ne opravi dovolj testov. Le 8000 na teden.

Po ognjevitih pozivih županje Carolyn Goodman guvernerju Nevade Stevu Sisolaku, naj odpre Las Vegas, se je igralnica in hotel s 3000 sobami Otok zakladov odločil, da bo začel sprejemati rezervacije za prihode od 15. maja naprej, če bo seveda guverner to do takrat dovolil. Sisolak še ni sprejel nobene odločitve.

Pod pritiskom pravosodnega ministrstva ZDA pa se je mesto Greenville v Mississippiju odločilo, da bo odpravilo prepoved maš v avtomobilih, dokler bodo okna avtomobilov zaprta. Pravosodno ministrstvo ZDA se je odločilo podpreti tožbo cerkve zaradi poseganja v svobodo vere. Podobne maše imajo tudi drugje po ZDA.

Zadnja anketa ameriške tiskovne agencije AP in centra za javnomnenjske raziskave NORC sicer ugotavlja, da le 23 odstotkov Američanov zelo zaupa Trumpu glede ukrepov v boju proti novemu koronavirusu, 21 odstotkov mu zaupa deloma. Ostali mu ne zaupajo, 60 odstotkov pa meni, da premalo posluša zdravstvene strokovnjake.

Tudi tu je zelo velika strankarska delitev. Medtem, ko Trumpu zaupa 82 odstotkov republikancev, mu ne zaupa 84 odstotkov demokratov. Le 17 odstotkov jih meni, da je Trump dovolj discipliniran, 24 odstotkov jih meni, da je sposoben empatije, vendar pa jih 50 odstotkov meni, da je trden vodja.

Približno 63 odstotkov Američanov glede novega koronavirusa zaupa svojim državnim in lokalnim voditeljem in 80 odstotkov jih zagovarja ukrepe, da morajo ostati doma. Večina jih dvomi, da bodo omejitve gibanja in drugi ukrepi kmalu odpravljeni.