Se vam je zdelo letošnje poletje bolj vroče kot običajno? Poglejte, kaj je povedal klimatski satelit Kopernik

8. 9. 2021, 10:51 | Aktualno

              Se vam je zdelo letošnje poletje bolj vroče kot običajno? Poglejte, kaj je povedal klimatski satelit Kopernik (foto: Profimedia) Profimedia

Čeprav v Sloveniji letos nismo beležili vročinskih rekordov, pa je letošnje poletje na področju Evrope postavilo kar nekaj rekordov – obenem je bilo najbolj vroče poletje v Evropi v zadnjih 30 letih.

Evropsko klimatsko stanje ni konsistentno po celotnem kontinentu, kar so potrdili podatki iz Kopernika, klimatskega satelita Evropske unije.

Globalno smo letos beležili tretji najbolj vroč avgust odkar beležijo temperaturne podatke, konkretno pa je bila poletna temperaturna zgodba v Evropi precej bolj pisana.

Vročinski rekordi so padali predvsem v južni Evropi, kjer so se borili tudi s številnimi požari, medtem ko so v severni Evropi  letos imeli bolj hladno poletje od povprečja. Globalno gledano pa smo letos preživeli najbolj vroč mesec julij odkar se vodijo meritve, zaradi klimatskih sprememb pa strokovnjaki napovedujejo še bolj ekstremne vremenske razmere v prihodnosti.

So pa podatki iz satelita pokazali, da je bilo letošnje poletje najtoplejše od leta 1991 in 1 stopinjo toplejše od povprečja.

V Italiji so letošnje poletje izmerili najvišjo temperaturo, kadarkoli izmerjeno v Evropi – v mestu Floridia na jugu Sicilije je termometer 12. avgusta pokazal 48.8 stopinj Celzija.

Vzhodni del Evrope je letos prav tako beležil višje poletne temperature od povprečja, s presenetljivo visokimi temperaturami od Črnega morja pa vse preko Sibirije. Največja dostopanja so bila severno od Kaspijskega jezera na meji med Azijo in ruskim delom Evrope.

Vir: NOAA, The Verge