Servis z jajci

19. 4. 2008, 11:54 | Aktualno | Vir: Playboy

              Servis z jajci (foto: *) *

Servis je edini teniški udarec, na katerega nasprotnik nima vpliva in je odvisen izključno od igralca samega. Je element, ki sicer vpliva na nadaljnji potek igre, a je kljub temu ločen od nje. V bistvu ga lahko obvladajo tudi tisti, ki jim je tenis deveta skrb. Dovolj je, da se naučijo določenega giba in ga ponavljajo tako dolgo, da dosežejo tehnično popolnost.

Mnogi so prepričani, da gre pri največjem serviserju vseh časov, Goranu Ivaniševiću, za poseben občutek, ki pač ni dan drugim teniškim igralcem, vendar to nikakor ne drži. Njegova prednost je predvsem v hitrosti, ki pa tudi ni edino merilo. Slovenski kralj servisa Blaž Trupej, trenutno trener naše Maje Matevžič, nam je zaupal, da je hitrost servisa odvisna od rotacije levega boka in ramena: »Vsa hitrost pride iz tega, to je vzvod vse moči.«

Fizična moč pri tem ni toliko pomembna, na prvem mestu je tehnika. In zanjo je treba garati. Seveda je zelo pomembna tudi natančnost, ki je odvisna od meta žogice. A tudi tu je najpomembneje, kolikokrat ponoviš vajo. Goran je že kot mladinec zelo dobro serviral, vendar pa mu je največ pomagal njegov prvi trener Nikola Pilić, ki je bil tudi sam odličen server in je tako kot Goran tudi sam levičar.

Toda tudi to, da je levičar, skoraj nima vpliva na nevarnost njegovega servisa. Pred mnogimi leti smo o tem morda še lahko govorili, saj je bilo levičarjev veliko manj kot danes, ko to več ni prednost. Razlika je le v tem, da servis prihaja z druge strani. In kje je potem skrivnost, zaradi katere je Goran največji? V jajcih! Goran servira z jajci. Toda tega ne gre jemati dobesedno, saj je veseli Dalmatinec še vedno normalen moški in ima ženske raje kot lopar.

Ivanišević rad tvega, kar je še najbolj očitno pri drugem servisu, ki je pri njem zelo pogosto enako močan kot prvi. Medtem ko so njegovi tekmeci pri drugem servisu pazili, se je Splitčan na to gladko požvižgal. Tudi po dve dvojni napaki zapored ga nista odvrnili od začrtanega. Seveda je bilo to odvisno tudi od tega, kateri od malih Goranov v njegovi glavi je bil tisti trenutek aktiven.

Kadar je igral Goran destruktivec, se je končalo slabo, ko pa je nastopal njegov konstruktivni alter ego, se je sreča nemalokrat obrnila njemu v prid. Včasih je šlo njegovo tveganje predaleč in ga stalo zanesljivih zmag, drugič spet pa je nasprotnike tako presenetil, da se niso več pobrali.

Veliko teže kot servirati ga je bilo gledati, saj je bil velika nevarnost za srce in živce. Njegovi najbolj zvesti navijači so imeli pogosto občutek, da gledajo rusko ruleto v živo. Seveda moraš imeti za takšen odnos do igre dovolj velika jajca, obvezna pa je tudi hazarderska žilica. Zecu ni nikoli manjkalo ne enega ne drugega.

Svojo predrznost je izpopolnil in na njenih krilih prišel do edinega naslova za grand slam v karieri. Predlanski finale Wimbledona, v katerem sta se udarila dva tipična serverja, je bil gotovo največji vseh časov. In to kljub temu, da se je skoraj vse vrtelo okrog servisa. Toliko asov, ki so jim sledile dvojne napake, toliko drugih servisov, ki so presegali hitrost 200 km/h, še nismo videli!

Tudi ko se je rezultat lomil in bi bila lahko vsaka napaka tudi zadnja, je Goran ostajal zvest svojim principom. Vedel je, da brez tveganja ne moreš imeti sreče. In prav tveganje ga je pripeljalo na vrh. Danes je vedno več tistih, ki izenačujejo prvi in drugi servis, ki ne razmišljajo, preden udarijo po žogici, zato bo tudi Goranu teže osvojiti še katerega od turnirjev za grand slam. Za nameček so čedalje boljši tudi lovci na servis. Še pred sedmimi leti smo na tekmi videli štirideset asov, danes jih le nekaj več kot deset.

Serviserji imajo resda hitrejši servis, toda tudi tisti na drugi strani mreže niso več tako naivni. K temu so prispevale tudi za odtenek lažje in večje žogice. Gorana so začeli posnemati, kar pove, da je drugi servis zdaj vsaj osemdeset odstotkov prvega. Toda to še ne pomeni, da imajo danes vsi jajca! Ne, Goran bo vedno pred njimi, pa če bodo še tako mahali. Tistega, kar je počel on, se pač ne da ponoviti. Še sreča, da je v Wimbledonu še vedno trava in se lahko znova nadejamo vrnitve velikega Dalmatinca.

Deset največjih serviserjev:

1. Goran Ivanišević

2. Boris Becker

3. Stefan Edberg

4. John McEnroe

5. Pete Sampras

6. Rosko Tanner

7. Greg Rusedski

8. Marat Safin

9. Andy Roddick

10. Pat Cash

TEKST: Esad Babačić

FOTO: Reuters