Severna Koreja izvedla svoj šesti jedrski poskus, tokrat z novo vodikovo bombo!

3. 9. 2017, 12:57 | Aktualno | Vir: STA

              Severna Koreja izvedla svoj šesti jedrski poskus, tokrat z novo vodikovo bombo! (foto: profimedia) profimedia

Severna Koreja je danes. 3. septembra, izvedla nov, svoj šesti jedrski poskus.

Kot poroča severnokorejska državna televizija, je šlo za novo napredno vodikovo bombo, ki jo lahko namestijo na medcelinsko balistično raketo, preizkus pa je bil "popoln uspeh".

Eksplozija je na odmaknjenem območju, kjer Pjongjang izvaja jedrske poskuse, davi okoli 5.20 po srednjeevropskem času povzročila potres z magnitudo 6,4. Temu je nekaj minut kasneje sledilo novo tresenje tal z magnitudo 4,6. Po navedbah kitajskega seizmološkega centra bi lahko šlo za podor oziroma posedanje tal po eksploziji.

Po podatkih južnokorejske agencije za potrese je bil tokratni poskus od pet- do šestkrat močnejši kot peti jedrski poskus, ki ga je Severna Koreja izvedla skoraj natanko pred letom dni, 9. septembra 2016. Po navedbah britanskega BBC naj bi bila bomba petkrat močnejša od tiste, ki je v drugi svetovni vojni uničila japonski Nagasaki in ubila 74.000 ljudi.

Nekaj ur pred tem so severnokorejski mediji poročali, da so njihovi znanstveniki razvili napredno vodikovo bombo, ki jo lahko namestijo na medcelinsko balistično raketo. Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA ima bomba moč več sto kiloton, detonirajo pa jo lahko na visoki višini. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je danes obiskal tovarno, kjer so to orožje nameščali na raketo, so dodali.

Ogorčeni odzivi iz sveta!

Japonski zunanji minister Taro Kono je že pred tem potrdil, da je šlo za jedrski poskus. Kot je dejal, gre za "skrajno neopravičljivo dejanje" in dodal, da je Tokio vložil protest pri severnokorejskem veleposlaništvu v Pekingu.

Ameriški predsednik Donald Trump in japonski premier Shinzo Abe sta v sobotnem telefonskem pogovoru, še pred novim jedrskim poskusom Pjongjanga, govorila o Severni Koreji. "Voditelja sta potrdila pomembnost tesnega sodelovanja med ZDA, Japonsko in Južno Korejo v luči naraščajoče grožnje, ki jo predstavlja Severna Koreja," so po pogovoru sporočili iz Bele hiše.

Mednarodna organizacija za popolno prepoved jedrskih poskusov (CTBTO) je danes sporočila, da uspeh testa, če ga bodo potrdili neodvisni strokovnjaki, nakazuje hiter napredek severnokorejskega jedrskega programa. "Gre za novo kršitev splošno sprejete norme proti jedrskim poskusom, norme, ki jo vse države z izjemo ene spoštujejo od leta 1996," je v sporočilu zapisal izvršni sekretar organizacije Lassina Zerbo. Ob tem je izrazil upanje, da bo to "zadnji alarm mednarodni skupnosti, da z uveljavitvijo pogodbe CTBTO prepove vse jedrske poskuse", za kar si pri organizaciji prizadevajo že 20 let.