Severno Kitajsko zajel obsežen peščeni vihar

Najhujši v zadnjih desetih letih

15. 3. 2021, 11:47 | Aktualno | Vir: STA

              Severno Kitajsko zajel obsežen peščeni vihar (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Sever Kitajske je zajel močan peščeni vihar, kakršnega na območju ne pomnijo že vsaj deset let. V Pekingu, ki ga je prekril gost rumen oblak smoga in peska, so izdali rumeno opozorilo zaradi izjemno zmanjšane vidljivosti in slabega zraka. Na pekinškem letališču so morali odpovedati več sto poletov.

Prebivalci prestolnice, ki so se kljub priporočilom mestnih oblasti, naj ostanejo v zaprtih prostorih, podali na ulice, so se pred zadušljivim prahom in peskom branili z zaščitnimi očali, maskami in pokrivali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogled na številne pekinške znamenitosti, kot je Prepovedano mesto, je zastrla skorajda apokaliptična meglica. Na kitajskem spletnem družbenem omrežju Weibo so prizore, s katerimi je postregel peščeni vihar, primerjali s podobami konca sveta.

Vidljivost se je v Pekingu zmanjšala na manj kot 500 metrov, v šolah so odpovedali vse aktivnosti na prostem. Onesnaženost zraka s tako večjimi delci PM 10 kot manjšimi PM 2,5 je zelo visoka.

Po ocenah kitajske meteorološke službe je peščeni vihar prizadel kar 12 kitajskih pokrajin. Gre za enega najmočnejših in tudi najobsežnejših peščenih viharjev na območju.

Pomlad je sicer običajno obdobje peščenih viharjev na severu Kitajske. Močni vetrovi nosijo prah in pesek iz puščave Gobi in Mongolije. K poslabšani kvaliteti zraka potem svoje doda še smog iz industrijskih območij, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Peking naj bi pred tovrstnimi peščenimi viharji pomagalo zaščititi intenzivno pogozdovanje območij, kjer so gozd v preteklosti izkrčili, znano kot "veliki zeleni zid", a današnje dogajanje zmanjšuje upanje v uspeh tega ukrepa, piše AFP.