Severnokorejke žrtve spolnega nasilja policistov in drugih predstavnikov oblasti

1. 11. 2018, 10:08 | Aktualno | Vir: STA
Severnokorejke žrtve spolnega nasilja policistov in drugih predstavnikov oblasti (foto: profimedia) profimedia

Ženske v Severni Koreji so glede na poročilo nevladne organizacije Human Rights Watch (HRW) prepogosto žrtve spolnega nasilja, ki ga izvajajo policisti in drugi predstavniki partije. HRW v poročilu, objavljenem danes, očita režimu Kim Jong-una, da ne ukrepa proti spolnemu nasilju in skuša utišati žrtve, povzemajo tuje tiskovne agencije.

"Prisilen spolni kontakt in nasilje sta v Severni Koreji tako normalna, da sta sprejeta kot del vsakdana," piše v poročilu, ki je osnovan na pogovorih s severnokorejskimi begunci.

Severnokorejke so pojasnile, da ženske nimajo druge izbire, kot da izpolnijo zahteve moških na različnih položajih. Te zahteve niso le spolne narave, ampak gre pogosto tudi za denar in druge usluge. Med storilci so višji člani partije, policisti, pazniki, odvetniki in drugi.

HRW je pozval režim v Pjongjangu, naj prepozna problem spolnega nasilja in zagotovi, da se ga bo obravnavalo kot kaznivo dejanje.

V Severni Koreji se kot posilstvo razume le primere, ko je bilo uporabljeno nasilje, ne pa tudi, ko ženske tega ne želijo ali so na različne načine prisiljene v spolno dejanje. Ženske, ki so žrtve spolnega nasilja, so lahko izobčene iz družbe in jih na primer tudi izključijo z univerze.

Organizacija je v okviru poročila, ki so ga predstavili v Seulu, opravila pogovor s 54 ženskami in osmimi nekdanjimi uradniki, ki so Severno Korejo zapustili po letu 2011.

Pjongjang sicer trdi, da ščiti in promovira človekove pravice ter kritizira mednarodno skupnost, ki želi spodkopati njegov socialistični sistem.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri