Sindikat policistov: Če vlada ne spoštuje sporazumov, naj si za trepljanje najde druga ramena

6. 11. 2020, 17:34 | Aktualno | Vir: STA

              Sindikat policistov: Če vlada ne spoštuje sporazumov, naj si za trepljanje najde druga ramena (foto: profimedia) profimedia

V Policijskem sindikatu Slovenije so zaskrbljeni zaradi četrtkovega nasilja. Vlado pozivajo, naj s svojimi ravnanji ne spodbuja k dodatnim tveganjem za varnost in da podporo policistom izkaže s spoštovanjem stavkovnih sporazumov in kolektivnih pogodb. "Dokler tega noče ali ne zmore, naj si za trepljanje najde druga ramena," pravijo.

Ob protestih v Policijskem sindikatu Slovenije izpostavljajo, da imajo ljudje resda pravico do zbiranja in združevanja, "vendar lahko vsak tak dogodek predstavlja visoko varnostno tveganje, v času epidemije pa tudi dodatno tveganje za zdravje in življenje".

Posebno zaskrbljeni pa so v sindikatu zaradi četrtkovega protesta v središču prestolnice, ki je eskaliral v "nasilno divjanje". Po njihovi oceni "neodgovorni posamezniki in skupine nasilnežev izkoriščajo trenutne razmere za doseganje nekaterih drugih interesov ali z namenom, da bi v državi povzročili izredno stanje".

V četrtek zvečer so se na Twitterju oglasili v Sindikatu policistov Slovenije in izrazili skrb "zaradi neodgovornega ravnanja posameznikov, ki na protestih v Ljubljani izvajajo nasilje in se v teh težkih zdravstvenih okoliščinah ne zavedajo posledic svojega ravnanja". "S tem ogrožajo tudi zdravje policistk in policistov. Vsa podpora policistom," so zapisali.

Po dogajanju v prestolnici, ko so policisti nasilje ustavili tudi z vodnim topom, so se pojavili očitki na račun policije zaradi uporabe prisilnih sredstev. V Policijskem sindikatu Slovenije očitke zavračajo z odgovorom, da jim zakonodaja nalaga braniti življenje in premoženje ljudi. Okrcali pa so tudi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je sinoči med protesti prišel na ulico, kot je sam dejal, da bi izrazil podporo policistom:

"Zavračamo včerajšnje farizejsko prilizovanje vrha slovenske vlade, ki se pojavlja na nasilnih protestih in s tem dodatno izpostavlja policiste," so zapisali.

Kot so zapisali v Policijskem sindikatu Slovenije, bi bila podpora policistom mnogo bolj iskrena, če bi vlada spoštovala in pravilno izvrševala stavkovne sporazume, dogovore in kolektivne pogodbe. Da vladna podpora ni iskrena, po njihovem prepričanju dokazuje "nedavna podpora prirejeni analizi primerljivosti uniformiranih poklicnih skupin, ki bo neposredno oškodovala policiste".

Zato so v Policijskem sindikatu Slovenije vlado pozvali, naj "s svojimi ravnanji in dejanji ne spodbuja k dodatnim tveganjem za varnost ljudi in premoženja", in da podporo policistom izkaže s spoštovanjem stavkovnih sporazumov, dogovorov in kolektivnih pogodb.

"Dokler tega noče ali ne zmore, naj si za trepljanje najde druga ramena," so dodali v sindikatu.