Skandinavska letalska družba SAS je zaradi stavke pilotov prisiljena odpovedati lete

27. 4. 2019, 18:08 | Aktualno | Vir: STA

              Skandinavska letalska družba SAS je zaradi stavke pilotov prisiljena odpovedati lete (foto: profimedia) profimedia

Piloti skandinavskega letalskega prevoznika SAS na Švedskem, Danskem in Norveškem danes nadaljujejo stavko, ki so jo začeli v petek. Kot je danes sporočila družba, bo danes in v nedeljo skupaj odpovedanih okoli 900 letov, zaradi česar bo na tleh ostalo okoli 98.000 potnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi stavke so odpovedani tako notranji leti v Skandinaviji kot tudi po Evropi in medcelinski leti. Danes bo zaradi tega po navedbah družbe prizadetih okoli 34.000 potnikov, v nedeljo pa približno 64.000. Prvi dan stavke, v petek, je na tleh ostalo okoli 72.000 potnikov.

Piloti so nezadovoljni z delovnimi pogoji, nepredvidljivimi urniki dela in varnostjo zaposlitev, zaradi česar se z delodajalcem pogajajo že več mesecev. Opozarjajo, da nimajo nobene besede pri oblikovanju urnikov dela. "V najslabšem primeru lahko nekateri delajo tudi sedem koncev tedna zapored. Vsakdo, ki ima družinsko življenje, si lahko predstavlja, kako težko je, ko ne veš, kdaj boš moral delati," so zapisali v izjavi.

Piloti poleg izboljšanja delovnih razmer zahtevajo 13-odstotno zvišanje plač, kar je po besedah Švedskega združenja prevoznih podjetij nerealna zahteva, "upoštevajoč njihove že sedaj visoke plače". Pilot družbe SAS v povprečju prejme malo manj kot 8800 evrov mesečno.