Skladu za ponovni zagon kulturnega sektorja nemška vlada namenila 2,5 milijarde evrov

29. 5. 2021, 06:31 | Aktualno | Vir: STA

              Skladu za ponovni zagon kulturnega sektorja nemška vlada namenila 2,5 milijarde evrov (foto: profimedia) profimedia

Nemška vlada bo namenila 2,5 milijarde evrov za ponovni zagon kulturnega sektorja, ki ga je pandemija močno prizadela. Z ustanovitvijo sklada želijo spodbuditi organizatorje, da začnejo ponovno načrtovati dogodke. Iz sklada bodo denimo dopolnili razliko od prodaje vstopnic za dogodke, kjer bo število obiskovalcev omejeno.

Sklad bo tudi zagotavljal zavarovanje v primeru, če bo dogodek odpovedan ali prestavljen zaradi morebitnega poslabšanja epidemioloških razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ljudem želimo dati pogum, da začnejo ponovno načrtovati in da ponovno oživimo naš raznoliki kulturni sektor," je na novinarski konferenci povedal nemški finančni minister Olaf Scholz.

Finančna pomoč bo namenjena dogodkom, ki bodo potekali po 1. juliju in z do 500 navzočimi, od avgusta dalje pa z do 2000 navzočimi. Zavarovanje ob odpovedi večjega dogodka bo v veljavo stopilo septembra. Sredstva v skladu bodo na voljo organizatorjem koncertov, gledaliških predstav, festivalov komedije in opernih predstav ter varietejskih nastopov, branj in filmskih projekcij.

V Nemčiji se je nedavno zaključil tretji val epidemije covida-19, zato se tam po več mesecih, ko so bile kulturne ustanove zaprte, previdno veseli bolj brezskrbnega poletja, navaja AFP. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha (RKI) je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov v sredo padlo na 46,8 novih okužb na 100.000 oseb. Število je prvič po oktobru pod 50.

Tako kot v drugih državah je tudi nemški kulturni sektor pandemija covida-19 močno prizadela. Gledališča, kinodvorane in koncertna prizorišča so med prvimi zaprla svoja vrata, sedaj jih odpirajo med zadnjimi.

Ministrica za kulturo Monika Grütters je dejala, da novi sklad predstavlja do sedaj največji nemški paket podpore za kulturo. "Je prepoznanje težkega bremena, ki ga med pandemijo nosi kultura, prav tako pa je prepoznanje pomembnosti sektorja," je po navedbah AFP dejala ministrica.