Skupnost socialnih zavodov očita državi, da odgovornost za oskrbo starejših prelaga na vodstva domov

Proti selitvi

3. 4. 2020, 07:03 | Aktualno | Vir: STA

              Skupnost socialnih zavodov očita državi, da odgovornost za oskrbo starejših prelaga na vodstva domov (foto: STA/Marjan Maučec) STA/Marjan Maučec

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da domovi za starejše niso usposobljeni in opremljeni za zdravljenje velikega števila obolelih s covidom-19. Nasprotujejo predlogu o selitvi domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije.
 

Slovenski domovi za starejše so v aktualno krizo vstopili polno zasedeni in s hudo kadrovsko krizo, saj kljub vztrajnemu ponavljanju razpisov niso mogli zapolniti prostih delovnih mest. Zastareli kadrovski normativi pa ne upoštevajo, da so se potrebe stanovalcev skozi leta izjemno spremenile. Stanovalci domov za starejše so danes večinoma le delno ali popolnoma nemobilni. Praktično vsi pa potrebujejo vsaj določeno obliko zdravstvene nege in pomoči, so izpostavili v skupnosti.

Zaradi tega večina domov danes ne razpolaga s potrebnimi kadrovskimi, prostorskimi in drugimi viri, potrebnimi za učinkovito ločevanje med (domnevno) zdravimi in okuženimi stanovalci, so dodatno pojasnili za STA. "Za ponazoritev: v primeru pojava okužbe je treba zagotoviti ločene ekipe zaposlenih, kjer eni zaposleni skrbijo izključno za (domnevno) zdrave stanovalce, drugi izključno za stanovalce s sumom na okužbo in tretji izključno za stanovalce s potrjeno okužbo," so izpostavili.

V skupnosti zato vlado pozivajo, naj pripravi take ukrepe za obvladovanje širjenja covida-19 v domovih, ki bodo upoštevali to stanje. Ministrstvo za delo je danes objavilo navodila za socialnovarstvene zavode, kako ravnati in se organizirati v primeru pojava okužbe z novim koronavirusom v domu. Med drugim predvidevajo razdelitev socialnovarstvenega zavoda na tri enote, eno za zdrave stanovalce, drugo za tiste s sumom na okužbo ter tretjo za zbolele.

Predlagana organizacija v večini slovenskih domov za starejše preprosto ni izvedljiva, opozarjajo v skupnosti. Tudi pri tistih izvajalcih socialnovarstvenih storitev, ki trenutno še lahko organizirajo tri ločena območja, je to izvedljivo le ob zelo nizkem številu stanovalcev s sumom ali potrjeno okužbo, poudarjajo.

V Skupnosti socialnih zavodov od pristojnih zahtevajo, da poiščejo rešitve za zagotavljanje najvišje možne varnosti zaposlenih in stanovalcev ter visoke strokovnosti oskrbe in zdravljenja obolelih. Pričakujejo pisna ter pravno in strokovno utemeljena navodila. Državi očitajo, da odgovornost vztrajno prelaga na zaposlene in vodstva domov, ki pa "že sedaj delujejo na robu kadrovskih, finančnih in psiholoških zmogljivosti".

Nasprotujejo predlogu o selitvi domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije. Kot opozarjajo, bi večina stanovalcev domov za starejše tudi v primeru selitve potrebovala posebna ležišča in posebno nego. Poleg tega, da so sobe stanovalcev njihovi domovi in ne bolnišnične sobe, od koder bi jih lahko premeščali poljubno in brez upoštevanja njihovega dostojanstva.

Zaradi vprašanja varnosti svojcev prav tako niso naklonjeni predlogu o selitvi oskrbovancev v domače okolje, predvsem v primeru, ko se je v domu že pojavila okužba.

Nesprejemljivo se jim tudi zdi, da "bi del obolelih državljanov zdravili v bolnišnicah z vso potrebno medicinsko opremo in usposobljenimi kadri, za del obolelih starostnikov pa skrbeli v domovih za starejše, ki za to nimajo vseh nujno potrebnih pogojev". To bi po njihovih opozorili predstavljalo hudo kršitev temeljnih človekovih pravic.