Slabe novice vremenoslovcev: možna so krajevna neurja, ponekod voda že zaliva objekte

21. 7. 2018, 20:17 | Aktualno | Vir: STA

              Slabe novice vremenoslovcev: možna so krajevna neurja, ponekod voda že zaliva objekte (foto: profimedia) profimedia

Do sredine noči na nedeljo bodo možna krajevna neurja, opozarja Agencija RS za okolje. Na območju Novega mesta je že nastala močnejša nevihtna celica, ki se počasi pomika proti severovzhodu oziroma Posavju. Voda je zalila več objektov, močan veter pa je odkril nekaj streh in podrl več dreves.

Tudi drugod se bodo zvečer in v prvem delu noči še pojavljale krajevne plohe in nevihte. Nekatere bodo lahko tudi močnejše. Ob tem lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki, opozarjajo vremenoslovci.

Na območju Novega mesta se je neurje razbesnelo okoli 15. ure. Zardi udara strele je v naselju Lešnica v Novem mestu zagorel kozolec, zaradi močnega vetra pa se je podrlo nekaj dreves, med drugim na Straški cesti v Novem mestu, na cesti Gumberk-Ratež ter na cesti Prečna-Mirna Peč. V občini Dolenjske Toplice se je zaradi neurja na cesto sprožil zemeljski plaz.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so morali gasilci posredovati tudi v nekaj primerih, ko je meteorna voda zalila stanovanjske objekte v Novem mestu ali zaradi zamašenih jaškov poplavila cesto.

V naselju Šmarje v občini Šentjernej je močan veter ponovno razkril streho stanovanjske hiše, ki je bila pokrita s folijo zaradi posledice požara. O težavah zaradi neurja prav tako poročajo iz občine Brežice, kjer je odpadlo vejevje oviralo promet, ter iz občine Krško, kjer je zaradi udara strele zagorel nadstrešek zidanice.

Nestanovitno vreme se bo nadaljevalo tudi v nedeljo, ko je mogoče pričakovati spremenljivo do pretežno oblačno vreme s plohami in nevihtami. Te bodo pogostejše sredi dneva in popoldne.