Slovenija junija na mesečni ravni z največjo rastjo gradbeništva v EU

Statistični podatki

19. 8. 2021, 06:00 | Aktualno | Vir: STA

              Slovenija junija na mesečni ravni z največjo rastjo gradbeništva v EU (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Obseg gradbenih del v območju z evrom je junija glede na maj upadel za 1,7 odstotka, v EU pa za 1,2 odstotka. V medletni primerjavi se je obseg gradbenih del povečal za 2,8 oz. 3,5 odstotka. Slovenija je junija na mesečni ravni zabeležila 4,8-odstotno rast in s tem najvišjo v uniji, medletno pa 8,3-odstotno krepitev, kažejo statistični podatki.

Maja se je obseg gradbenih del v območju z evrom zmanjšal za 0,4 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

V območju z evrom se je junija na mesečni ravni obseg del na stavbah zmanjšal za 1,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa se je povečal za 0,2 odstotka. V EU je obseg del na stavbah upadel za 1,4 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa se je okrepil za 0,4 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največje padce beležile Slovaška (-6,5 odstotka), Španija (-3,6 odstotka) in Avstrija (-3,3 odstotka). Na drugi strani so največje rasti beležile Slovenija (+4,8 odstotka), Madžarska (+3,6 odstotka) in Romunija (+2,0 odstotka).

Glede na junij lani se je v območju z evrom obseg del na stavbah povečal za 3,1 odstotka in na gradbenih inženirskih objektih za 2,2 odstotka. V EU je bila rast del na stavbah 3,8-odstotna, na gradbenih inženirskih objektih pa 2,6-odstotna.

Največjo rast so na letni ravni beležile Madžarska (+27,7 odstotka), Romunija (+10,2 odstotka) in Avstrija (+10,0 odstotka). Padce so beležile Španija (-10,6 odstotka), Nemčija (-1,6 odstotka) in Belgija (-0,6 odstotka).