Slovensko patruljo mirovnih sil v Libanonu napadla oborožena skupina, žrtev ni bilo

4. 8. 2018, 11:20 | Aktualno | Vir: STA

              Slovensko patruljo mirovnih sil v Libanonu napadla oborožena skupina, žrtev ni bilo (foto: profimedia) profimedia

Redno patruljo 24. kontingenta Slovenske vojske (SV) na mirovni misiji v Libanonu je zjutraj napadla večja oborožena skupina. V prvem napadu so patruljo obkolili in poškodovali vozilo, v drugem napadu pa so vozilo polili z bencinom in ga zažgali. Pripadniki SV so se nepoškodovani izmaknili in se vrnili v vojaško bazo, so za STA pojasnili v SV.

Večja skupina oboroženih oseb je slovenski kontingent med patruljiranjem danes zjutraj obkolila, razbijala je po šipah vozila in vozilo poškodovala. Pripadniki slovenskega kontingenta so se uspešno izmaknili in nadaljevali pot v vojaško bazo.

Medtem jih je napadla še večja oborožena skupina in pripravila še intenzivnejšo blokado, vozilo SV so polili z bencinom in ga tudi zažgali. Pripadniki SV so izstrelili dva opozorilna strela in se nepoškodovani vrnili v vojaško bazo.

V SV so ob tem spomnili, da gre za misijo mirovnih sil ZN v Libanonu (Unifil), na kateri je uporaba orožja za vojake natančno opredeljena in omejena. "Pripadniki Slovenske vojske so ravnali izključno skladno z navodili in z vsemi pravili delovanja in uspešno izvedli izmik, nepoškodovani se trenutno nahajajo v bazi," so še pojasnili.

Spletni portal 24ur.com poroča, da so slovenski vojaki med napadom v nekem trenutku ostali brez orožja oziroma nekaj opreme. V Unifilu so za portal pojasnili, da je orožje in oprema zdaj spet v rokah njihovih enot, v zvezi z incidentom pa so že sprožili podrobno preiskavo, ki bo odgovorila na vprašanje, kaj se je pravzaprav zgodilo. Navajajo pojasnilo SV, da slovenski vojaki napadalcem orožja niso predali, ampak so med zapuščanjem gorečega vozila in prerivanjem z napadalci ti ukradli dve puški in tri pištole.

Slovenski kontingent, v katerem je 15 pripadnikov 1. brigade SV, je mandat začel maja letos.

Misijo Unifil so Združeni narodi ustanovili leta 1978 po prekinitvi spopadov po izraelskem vdoru v Libanon. Zaradi napadov z libanonskega ozemlja pa so jo leta 2006 okrepili. Slovenija v misiji sodeluje od decembra 2006.

Današnji napad na pripadnike slovenskega kontingenta sicer ni bil prvi incident, v katerem so se znašli slovenski vojaki v Libanonu. Spomladi 2015 so med patruljo padli v zasedo, neznana arabska milica, ki naj bi bila oborožena, pa jim je iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem naj bi bili ključni vojaški podatki. Februarja lani pa so slovenski pripadniki Unifila padli v zasedo, iz katere so izšli nepoškodovani.