Smrt zdravnika žvižgača na Kitajskem razjezila javnost

Zahteve po spremembah

7. 2. 2020, 11:01 | Aktualno | Vir: STA

              Smrt zdravnika žvižgača na Kitajskem razjezila javnost (foto: Twitter/STA) Twitter/STA

Smrt zdravnika, ki je prvi opozarjal na izbruh novega koronavirusa, je na Kitajskem danes sprožila jezne odzive in kritike odziva kitajskih oblasti na virus. Pojavljajo se tudi zahteve po spremembah in večji svobodi govora na Kitajskem, poročajo tuje tiskovne agencije.

34-letni kitajski zdravnik Li Wenliang, je delal kot oftalmolog v centralni bolnišnici v Wuhanu, mestu kjer je virus izbruhnil, ko je kolege zdravnike 30. decembra lani opozoril na pojav novega virusa in jih pozval, naj nosijo zaščitne obleke, da se ne bi okužili.

Ker so lokalne oblasti hotele prikriti pojav novega virusa, so ga čez štiri dni poklicali na policijo, kjer je moral podpisati pismo, v katerem so ga obtožili, da je z lažnimi izjavami resno kršil družbeni red.

Bil je med osmimi ljudmi, ki jih je policija preiskovala zaradi širjenja govoric. Lokalne oblasti so se mu sicer kasneje opravičile, Li pa se je januarja okužil z virusom.

Davi po krajevnem času je v bolnišnici v Wuhanu podlegel okužbi. Nekateri mediji so sicer poročali, da je zdravniku odpovedalo srce in da ga umetno ohranjajo pri življenju, a so kitajske oblasti danes uradno potrdile, da je umrl.

Novici o njegovi smrti so na kitajskih družbenih omrežjih najprej sledila sporočila z izrazi žalovanja, ki so se kmalu sprevrgla v kritiko ukrepanja kitajskih oblasti, ki so sicer že priznale, da se niso pravočasno odzvale na novi koronavirus.

Na kitajskem družbenem omrežju Weibo, kitajski različici Twitterja, je novica o smrti zdravnika, ki je za številne junak, sprožila veliko žalost ter jezo nad ravnanjem kitajskih oblasti v boju proti virusu.

Pojavljajo se tudi zahteve po spremembah in večji svobodi govora na Kitajskem.

Na omrežju Weibo so se tako pojavila sporočila z oznakami Hočem svobodo govora ter Zahtevami svobodo govora ter da so oblasti dr. Liju Venliengu dolžne opravičilo, ki pa so jih kasneje večinoma cenzurirali.

"Kitajcem je dovoljena le ena svoboda, tista, ki jim jo dasta država in komunistična partija, " je tako komentiral eden od uporabnikov omrežja Weibo.

Kot poroča britanski BBC, so na družbenem omrežju Weibo izbrisali več 100.000 komentarjev, ostalo jih je le še nekaj. "To ni smrt žvižgača, to je smrt heroja," je eden od njih.

Po najnovejših uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 636 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzpelo na 31.161 primerov. Skoraj vse smrtne primere so zabeležili na Kitajskem - izjemi sta po ena žrtev v Hongkongu in na Filipinih. Izven celinske Kitajske so okužbe z novim koronavirusom zabeležili v okoli 25 državah.