Smrtne žrtve med protesti v Sudanu

3. 6. 2019, 11:17 | Aktualno | Vir: STA

              Smrtne žrtve med protesti v Sudanu (foto: profimedia) profimedia

V Sudanu, kjer že več tednov potekajo mirni protesti za prenos oblasti z vojske na civilno vlado, je danes vojska z nasiljem ukrepala proti protestnikom in pri tem po navedbah zdravniških virov ustrelila pet protestnikov. Do nasilja je prišlo, ko je vojska poskušala razbiti sedečo blokado protestnikov v središču mesta, ki traja že več tednov.

Voditelji protestnikov so se že odzvali s pozivom k protestnim shodom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Centralni odbor sudanskih zdravnikov (CCSD), za katerega velja, da je blizu protestnikom, je v sporočilu za javnost navedel, da so varnostne sile v zgodnjih jutranjih urah poskušale nasilno razgnati protestnike in povzročile pokol ter ubile pet mirnih protestnikov. Dodali so, da naj bi bilo po navedbah očividcev žrtev še več, a je potrebno to še uradno potrditi. Prav tako naj bi bilo več ljudi ranjenih in v kritičnem stanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski veleposlanik v Sudanu Irfan Siddiq je na Twitterju objavil, da je zelo zaskrbljen zaradi strelov, ki jih je bilo slišati.

Ameriško veleposlaništvo v Kartumu pa je pozvalo k ustavitvi napadov na protestnike. "Napadi sudanskih varnostnih sil na protestnike in druge civiliste so napačni in se morajo prenehati," je na Twitterju sporočilu veleposlaništvo. "Odgovornost je na strani prehodnega vojaškega sveta. Prehodni svet na more odgovorno voditi sudanskega naroda," so dodali.

Po poročanju arabske televizije Al Džazira, je opozicija v Sudanu pozvala k civilni nepokorščini. Po navedbah opozicije je sedeči protest potekal mirno, protestniki pa tudi niso izzivali vojske.

Po navedbah očividcev naj bi sile v policijskih uniformah pred sedežem generalštaba sudanske vojske, kjer poteka sedeči protest, poskušale pregnati protestnike. Prav tako naj bi bilo od tam slišati strele in videti oblak dima.

Sudanska vojska je aprila strmoglavila dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja. Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki se nadaljujejo tudi po udaru. Vse od udara si vojska in opozicija prizadevata za sestavo prehodne vlade, a so pogajanja o tem nedavno propadla.