Smučarski paradiž Telluride

9. 12. 2010, 12:24 | Aktualno | Vir: Playboy

              Smučarski paradiž Telluride (foto: Bor Dobrin) Bor Dobrin

Medtem ko se Aspen zdi kot iz škatlice, so v Koloradu tudi smučišča z dušo.

Eden takih je v Evropi slabše znani Telluride, biser, skrit še 200 milj proti jugozahodu Skalnega gorovja v pogorju San Juan. Ko prodiraš proti njemu skozi neskončna bela prostranstva in redke kraje, ki bolj kot na karkoli urbanega spominjajo na mesta duhov, se ti zdi, kot da boš počasi prišel na konec sveta ali se oglasil pri samem hudiču.

In od tod tudi izvira njegovo ime, ki je skrajšana oblika kletvice To hell you ride, ki so je bili deležni zlatokopi, ki so si upali podati na konec sveta. Na vrhuncu svoje slave je mestece štelo 5000 prebivalcev in imelo več milijonarjev na število prebivalcev kot New York. Kako sta slavna Butch Cassidy in Sundance Kid tu začela svojo roparsko kariero, ko sta banko San Miguel Valley Bank leta 1889 olajšala za 24.580 zelencev, živopisno nariše Ashley Boling, igralec, radijski moderator, lokalni vodnik in še kaj – eden od 2370 prebivalcev, ki so prišli pred 20 leti za en teden in ostali do danes.

Mestece na koncu doline, skrito pod visoke vrhove, kjer se vse dogaja ob glavni ulici, takoj spomni na televizijsko serijo Severna obzorja, v kateri vsakdo pozna vsakega. Ashleyjevo razlago ves čas prekinjajo pozdravi starih in mladih, vsak pa je na svoj simpatičen način poseben.

Kavboji

Smučarija se je začela v sedemdesetih letih, ko je Joe Zolin odkril novo zlato žilo v obliki peresno lahkega pršiča. Rudarski kramp so že zdavnaj zamenjale smuči, in čeprav je letovišče pred leti kupil japonski smučarski navdušenec Hideo 'Joe' Morita, Telluride ostaja kraj kavbojev. Rowdy The Cowboy je kljub težaškemu značaju dobrodošel gost, ko se vsako leto proti koncu zime na svojem črnem vrancu pojavi na Main Streetu.

Kot v starih časih kar na konju vdre skozi visoka vrata hotela New Sheridan in sedi v sedlu, dokler se njegov najboljši prijatelj ne podela kar sredi bara, potem pa ga obredno treščijo skozi vrata. Tudi v Telluridu cvetijo
festivali, operna hiša se lahko pohvali celo z največ filmskimi premierami v ZDA.

»Surf The Rockies, kot pravijo tednu ob koncu sezone, ko razgaljene udeleženke bikini slaloma spravljajo ob pamet ameriške puritance, ali poletni Nothing Festival, ko udeleženci tečejo in kolesarijo popolnoma goli, sta dva od bolj posebnih,« razloži naključni znanec ob pivu ob gorečem kaminu hotelskega bara.

Del Tellurida je tudi modernejši Mountain Village, do katerega vas zapelje brezplačna gondola, ki leži skoraj sredi smučišča, velikega 810 hektarjev. Novi butični hoteli in razkoš­ne vile z zunanjimi ogrevanimi bazeni, redko posejane v brezovih gozdovih, vam omogočajo izkušnjo 'ski in – ski out', ki jo brez dvoma ceni tudi Tom Cruise, eden njihovih slavnejših občasnih prebivalcev.

Lahek pršič

Povzpeti se na 4060 metrov visok vrh Palmyra Peak, 200 višinskih metrov nad zadnjo postajo sedežnice, se lahko včasih zdi misija nemogoče, vendar jo po besedah Toma Watkinsona, lokalnega fanta, nadomesti čudovita izkušnja plavanja po peres­no lahkem pršiču. »Naš pršič je izjemno lahek zaradi neposredne bližine kot poper suhega zraka, puščav Utaha in Novega Meksika na jugu in zahodu, od koder k nam prihaja vreme. Na sezono nam ga prinese tudi do osem met­rov,« še doda in v slogu najboljših freeriderjev odvijuga proti dolini.

Bolj kot divjo zasledovalno vožnjo vam priporočam odličen kulinarični postanek v znamenitem baru Alpino Vino sredi smučišča, čisti kopiji alpske koče, kjer vas natakarica med fotografiranjem preseneti s stavkom: »Shoud I put my ledderhosen on?« Ko vas polne novih moči zamika kaj posebnega, pa si privoščite do lani edini heliskiing v Koloradu in divjo vožnjo z motornimi sanmi po skorajda neskončnih prostranstvih okoliške pokrajine, kjer vam vodnik ob razkazovanju ostankov rudarskih naselbin natrese kup zgodbic o svojih smučarskih podvigih.

Ja, Telluride je domač, zanimiv, izjemen, drag. Na eni strani želijo ostati odmaknjeni, ekskluzivni v svoji posebnosti, na drugi strani pa se umestiti na širši svetovni zemljevid smučarskih središč – po oceni raznih ameriških potovalnih revij zadnja leta dosegajo prva mesta –, tudi z organizacijo svetovnega pokala v smučanju, za katerega upajo, da ga bodo dobili v prihodnjih letih.

In zgodba o znamenitem ameriškem pršiču, ki sem jo poslušal deset dni … Ne bi vam vedel povedati, ga je bilo komaj za vzorec, slaba sezona pač. Kaj naj rečem, zdi se mi, da bom moral poskusiti še enkrat.

www.tellurideskiresort.com
www.visittelluride.com
www.helitrax.com
www.telluridesnowmobile.net

TEKST & Foto Bor Dobrin