Sneg povzroča največ preglavic na cestah, še posebno na primorski avtocesti!

7. 2. 2018, 09:25 | Aktualno | Vir: STA

              Sneg povzroča največ preglavic na cestah, še posebno na primorski avtocesti! (foto: Stanko Gruden/STA) Stanko Gruden/STA

Sneženje je ponoči zajelo večji del države, preglavice pa povzroča zlasti na primorski avtocesti, ki je zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta med Vipavo in cestninsko postajo Nanos proti Nanosu. Na avtocestah sicer poteka izločanje tovornih vozil, promet na Primorskem pa ovira tudi zmerna burja. Tako sneženje kot burja pa bosta čez dan slabela.

Po Sloveniji so cestišča že zasnežena, zato na prometnoinformacijskem centru priporočajo previdno vožnjo. Za pot naj si vozniki vzamejo več časa, pred tem pa naj dobro očistijo vozila. Opominjajo tudi na možnost žleda in poledice na Notranjskem in Primorskem.

Sneženje bo proti poldnevu oslabelo in ponekod prehodno tudi ponehalo. Deževalo bo le ponekod na Primorskem, kjer piha zmerna burja, ki bo čez dan prav tako počasi slabela. Zlasti v južni in vzhodni ter deloma v osrednji Sloveniji bo rahlo snežilo tudi zvečer in ponoči.

Zaradi prometnih nesreč, zdrsov in okvar vozil je promet oviran še na pomurski avtocesti na razcepu Dragučova proti Mariboru, na štajerski avtocesti med Tepanjem in Slovensko Bistrico proti Mariboru, na štajerski avtocesti na uvozu Žalec proti Ljubljani, na hitri cesti skozi Maribor pred pokritim vkopom Maribor proti Šentilju, na štajerski avtocesti na uvozu Dramlje proti Mariboru ter na štajerski avtocesti med Domžalami in Zadobrovo proti Ljubljani.

Zaradi vremenskih razmer imajo nekaj zamud avtobusi ljubljanskega potniškega prometa.

Promet na Primorskem ovira tudi burja. Tako je na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med Nanosom in Ajdovščino prepovedan promet za kamp prikolice in vsa vozila s ponjavami ter hladilnike, na regionalni cesti Podnanos-Manče-Vipava pa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Izločanje tovornih vozil poteka na primorski avtocesti pred počivališčem Ravne v smeri Ljubljane ter pred Vrhniko proti Kopru; na hitri cesti Nova Gorica-Razdrto pred cestninsko postajo Bazara proti Razdrtem; na avtocesti Fernetiči-Gabrk, pred počivališčem Povirje v smeri Gabrka ter na avtocesti Maribor-Podlehnik, pred priključkom Podlehnikom proti Hrvaški.

Na avtocesti Lendava-Maribor, na uvozu Murska Sobota proti Mariboru je promet prepovedan za priklopnike in polpriklopnike. Enako velja za regionalne ceste Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič ter Spodnja Idrija-Godovič. Na hrvaški strani mejnih prehodov Petrina, Podplanina, Babno Polje, Zavrč in Gruškovje ter na cestah Novo mesto-Metlika in Jugorje pri Metliki-Štrekljevec-Ručetna vas pa je prepovedan promet tovornih vozil, ki tehtajo nad 7,5 tone.