Soproga izraelskega premierja pred sodiščem zaradi riževih rezancev

7. 10. 2018, 16:43 | Aktualno | Vir: STA

              Soproga izraelskega premierja pred sodiščem zaradi riževih rezancev (foto: profimedia) profimedia

Na sodišču v Jeruzalemu se je danes začelo sojenje soprogi izraelskega premierja Sari Netanjahu. Obtožena je goljufije in zlorabe zaupanja, ker naj bi na državne stroške naročala hrano iz restavracij, čeprav je imela zaposleno kuharico.

Sara Netanjahu je obtožena, da je med letoma 2009 in 2013 na državne stroške v uradno rezidenco premierja Benjamina Netanjahuja naročila več sto obrokov iz elitnih restavracij v skupni vrednosti 83.000 evrov, pri tem pa skupaj s tesnim sodelavcem lagala, da v rezidenci ni bilo na razpolago kuharjev.

Netanjahujeva vse očitke zanika. Odvetniki 59-letne prve dame so danes na sodišču ponovili, da je sporne obroke naročil nekdanji hišnik, ki velja za ključno pričo v tem sodnem procesu. "Prvič v zgodovini se mora žena predsednika vlade zagovarjati na sodišču zaradi riževih rezancev in dostave hrane izpred šestih do sedmih let," so povedali.

Po navedbah obrambe je hišnik naročal hrano "proti volji Sare Netanjahu", kuharji pa naj bi bili v rezidenci na voljo le ob uradnih priložnostih, ne pa tudi za zasebne obede premierjeve družine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelsko računsko sodišče je že v začetku leta 2015 objavilo izjemno kritično poročilo o visokih izdatkih premierjevega gospodinjstva.