Španiija in Portugalska v pričakovanju skorajšnjega vročinskega rekorda

2. 8. 2018, 12:50 | Aktualno | Vir: STA

              Španiija in Portugalska v pričakovanju skorajšnjega vročinskega rekorda (foto: profimedia) profimedia

Iberskemu polotoku grozi hud vročinski val, saj se vroč zrak iz Sahare premika nad Španijo in Portugalsko. Konec tedna pričakujejo temperature nad 45 stopinj Celzija, ponekod pa celo do 48 stopinj, s čimer bi podrli tamkajšnji vročinski rekord 47,4 stopinje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za jug Portugalske in jugozahod Španije so vremenoslovci za danes napovedali od 41 do 45 stopinj Celzija, a bo tudi drugim prebivalcem Iberskega polotoka vroče pri skoraj 40 stopinjah. Malenkost hladneje naj bi bilo le ob morju.

Najbolj vroče bo predvidoma v soboto. Na Portugalskem bo najhuje okoli krajev Beja, Evora in Portalegre na vzhodu države, v Španiji pa v regijah Extremadura in Andaluzija, kjer se bo živo srebro povzpelo na 45 stopinj, ponekod pa naj bi doseglo celo 48 stopinj.

V obeh državah bi lahko ta dan padli temperaturni rekordi. Na Portugalskem drži rekord kraj Amareleja, kjer so pred petimi in 15 leti zabeležili 47,4 stopinje Celzija, španski rekord pa so pred približno enim letom zabeležili v bližini Cordobe, kjer so izmerili 47,3 stopinje.

Nekateri vremenoslovci ocenjujejo, da bi lahko morda konec tedna padel celo evropski vročinski rekord, ki že 40 let pri točno 48 stopinjah pripada Atenam.