Športne stave: spremlja sreča tiste, ki vedo, kaj počnejo?

Igre na srečo

28. 1. 2020, 06:00 | Aktualno | Piše: Uredništvo

              Športne stave: spremlja sreča tiste, ki vedo, kaj počnejo? (foto: Profimedia) Profimedia

Greva stavit? Je eden tistih izzivalnih pozivov, ki jih radi navržemo, ko smo prepričani, da se nasprotno misleči moti in bi »runda poraženca« na njegov račun prišla prav. Kaj pa, ko izid ni v vaših rokah?

Športne stave so svojevrstna loterija in veljajo za eno najstarejših oblik iger na srečo, njeni priljubljenosti in razširjenosti pa kar ni videti konca – tudi pri nas. Temu v sodobnem času zagotovo botruje tudi splet, s katerim je polaganje stav le klik na pametno napravo v najbližjem žepu stran.

V svetu stav se obračajo vrtoglavi zneski, hkrati pa so to tudi igre, ki lahko preidejo v odvisnost in namesto šopa denarja – v najboljšem primeru – prinesejo najmanj šop sivih las. Po nekaterih ocenah se igranje pri približno 5 odstotkih ljudi razvije v težavo z odvisnostjo, ki povzroči škodo igralcem samim, posredno pa tudi njegovim bližnjim. 

Igranje iger na srečo oziroma udeležba v stavah je z razlogom dovoljena le osebam, starejšim od 18 let, prav tako pa opozorila stavnic samih, da igranje iger na srečo lahko vodi v odvisnost in opozorila k odgovornem igranju, tam niso kar tako. 

Sreča še najraje spremlja tiste, ki vedo, kaj počnejo 

Bistvo športnih stav je torej napovedovanje izida tekme z izbranim denarnim zneskom. Če se napoved uresniči, ste zmagali, sicer se od vloženega denarja poslovite. Dejstvo, da je preizkušanje lastne sreče slišati precej preprosto, je razlog, zakaj so igre na srečo tako razširjene tudi med nepoznavalci. Stavi pač lahko prav vsak. Če je polnoleten, seveda.

A športne stave znajo biti, če bi s tem radi služili več kot zgolj občasno in iz čiste sreče, nekoliko kompleksnejše. Sreča je namreč pogosteje na strani tistih z izkušnjami in znanjem, ki vedo, kaj počnejo. 

Razlogov, zakaj posameznike pritegnejo športne stave, je več. Nekaterim gre zgolj za občasno zabavo, drugi sanjajo o tem, da bi z njimi bogato zaslužili in pozabili na službo, a realnost je takšna, da ob tem le peščica tretjih z njimi dejansko mastno služi. Statistika je jasna, večina polagalcev stav bo svoj denar pustila v stavnici. Zaradi tega vendar obstajajo. A zanimanje kljub poznavanju statistike ne usiha, sreča vendar nima časa počivati. 

Športna loterija sledi razvoju digitalne prihodnosti s prenovljeno stranjo 

Športna loterija igre na srečo pri nas prireja od leta 1996, ko je bilo uspešno izvedeno prvo žrebanje takratne igre Športni krog. Od takrat je razvila in na slovenskem trgu uveljavila več iger: stave na športne dogodke, e-igre, napovedne igre, stave na številke, stave na virtualne dogodke, raznovrstne srečke.

Eno od vodil pri ustanavljanju družbe – kot namiguje že njeno ime Športna loterija – je bilo tudi v zbiranju sredstev za slovenski šport in za invalidske ter humanitarne organizacije v Sloveniji. 

Nabor novih iger na srečo je nagradila še s stavami v živo, napovedmi na dirke konj ter napovedno igro Colossus. Športna loterija napovedi na dirke konj in Colossus prireja z zunanjima partnerjema, kar igralcem omogoča možnost visokih dobitkov. 

Digitalizacija sveta se torej močno čuti tudi pri igrah na srečo. Razvoju in inovativnim pristopom sedaj sledi tudi spletna podoba Športne loterije, ki je predstavila svežo spletno stran e-stave.com

Poleg osvežene grafične podobe se e-stave.com zdaj prilagojeno prikazujejo tudi glede na napravo, prek katere dostopate nanjo (večina to počne prek mobilnika), izpostavljene pa so tudi najbolj igrane stavne možnosti. Po novem lahko bolj poenostavljeno prehajamo do ostalih stav, osvežen pa je tudi generator stav, ki ponudi stavni listek. 

Predstavili so tudi dve novi e-igri, to sta Tempelj Aztekov in Planinska srečka.

Elektronska Planinska srečka je nadaljevanje uspešnega projekta Športne loterije, ki je v sodelovanju z največjo športno zvezo pri nas – Planinsko zvezo Slovenije, v preteklem letu predstavila Planinsko srečko. Nastala je z namenom zbiranja sredstev za obnovo slovenskih planinskih poti in koč, elektronska različica srečke pa je ustreznica za digitalno občinstvo.

Na prenovljeni strani je zdaj možno predčasno izplačilo tudi fizično vplačanih listkov. Tako, da igralec pri identifikaciji naredi zahtevo za izplačilo in gre nato s tem listkom na prodajno mesto po izplačilo dobitka.

Igranje naj bo v zabavo in veselje

Velik izziv družbene odgovornosti prireditelja iger na srečo predstavlja tudi odgovorno prirejanje iger na srečo. V skladu s tem so zaradi kakovosti poslovanja pridobili certifikata odgovornega prirejanja iger na srečo pri World Lottery Association (WLA) in European State Lottery and Toto Association (EL).

Zato nikoli ni odveč, če se spomnimo na nekaj naslednjih modrosti. Igranje naj bo v zabavo in veselje in ne način do osnovnega vira zaslužka. Kot poudarjajo že na loteriji, se pri tem zavedajte, da vsakdo lahko tudi izgubi, pomembno je, da igrate zgolj za zneske, ki si jih lahko privoščite in ne za izposojen denar. 

Če imate občutek, da ste z igranjem iger na srečo zasvojeni, so TU zbrali nekaj naslovov, kamor se lahko obrnete po nasvet strokovnjaka. Oddate lahko tudi zahtevek za samoprepoved igranja spletnih iger. V duhu odgovornega igranja pa lahko na njihovi spletni strani tudi izpolnite vprašalnik, test odvisnosti, s pomočjo katerega lahko preverite, ali ste še vedno zgolj ljubiteljski igralec ali morda vaše navade postajajo nevarne.

Naj bosta sreča in zdrava mera razuma na vaši strani!