Spoznajte nemškega ovčarja, ki bo za vedno videti kot mladiček

6. 12. 2021, 20:38 | Aktualno

              Spoznajte nemškega ovčarja, ki bo za vedno videti kot mladiček (foto: Profimedia) Profimedia

Danes štiriletni nemški ovčar Ranger ima redko metabolno obolenje, ki vpliva na njegovo rast. Zato bo za vselej ohranil podobo prisrčnega pasjega mladička. A to za psička ni dobra novica.

Ranger ima t.i. hipofizno pritlikavost, metabolno obolenje, ki se pojavlja pri češkoslovaških ovčarjih, nemških ovčarjih in Saarlosovih volčjakih. Obolenje je, po besedah lastnice, posledica parjenja med psi, ki so si v sorodu, Ranger pa bo zato zrastel zgolj do tretjine običajne velikosti odraslih nemških ovčarjev. Njegovo krzno bo ostalo mehko in puhasto, kot pri mladičkih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ranger (@ranger_thegshepherd)

Obolenje pa ima sicer zelo neprijetne stranske učinke. Ranger bo trpel za različnimi boleznimi, ima pa tudi krajšo pričakovano življenjsko dobo. To pa ni odvrnilo ljudi od kontaktiranja lastnice v želji, da bi Rangerja parila in tako ustvarila še več 'večnih mladičkov'.

Lastnica je 20-letna študentka Shelby Mayo iz Arizone, ki sicer pravi, da je osredotočena na to, da bi preprečila širjenje zdravstvenih stanj, kakršnega trpi mali Ranger.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ranger (@ranger_thegshepherd)

»Ranger je zelo lušten in je čudovit pes, a dejstvo je, da je rezultat parjenja psov v sorodnih vezeh in to moramo preprečiti. Rejci se morajo zavedati, da se to lahko zgodi in tako preprečiti takšna parjenja,« je za tuje medije povedala Shelby Mayo. »Ranger ima za sedaj dobro življenje, a vsi psi s to boleznijo nimajo enake zgodbe.« Ranger je namreč po svoje že podrl rekord – pričakovana življenjska doba psov s tem obolenjem je  namreč manj kot tri leta.

Shelby Mayo še razloži, da bi za preprečevanje širjenja hipofizne pritlikavosti morali ustaviti parjenje vseh psov, ki so producirali mladička s tem obolenjem.