SRAMOTNO! Najprej namerno stekel pred vozilo na nujni vožnji, potem pa se še ignorantsko norčeval!

13. 4. 2018, 18:36 | Aktualno | Vir: STA

              SRAMOTNO! Najprej namerno stekel pred vozilo na nujni vožnji, potem pa se še ignorantsko norčeval! (foto: profimedia) profimedia

Gorenjski prometni policisti so na podlagi prijave Gasilsko reševalne službe Kranj ta teden preverjali nezaslišano dejanje pešca, ki je v nedeljo okoli 21. ure na Polici pri Naklem pri rdeči luči na semaforju za pešce nenadoma stekel pred gasilsko vozilo na nujni intervencijski vožnji in čez cesto, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj.

Domnevnega kršitelja, gre za odraslo osebo, so prometni policisti izsledili v sredo in proti njemu vodijo prekrškovni postopek.

Celotni incident je zabeležila kamera na enem izmed intervencijskih vozil. Kot so zapisali v sporočilu, je s posnetka razvidno, da pri tem ne gre za napako ampak za namerno dejanje in izzivanje usode. Oseba namreč na eni strani ceste najprej nekaj časa čaka na gasilsko vozilo, nato pa nenadoma steče pred vozilo in čez cesto. Poleg tega je gasilsko vozilo imelo v svoji smeri vožnje zeleno luč na semaforju, pešec pa rdečo. Pešec bi tako moral ostati na svoji strani ceste že zaradi tega.

Kot posebej zastrašujoče pa so na policiji izpostavili dejstvo, da je bila oseba v trenutkih pred nevarnim in nenadnim dejanjem v počepu skrita za prometno signalizacijo.

Po opravljenem "izzivu" se je glede na podatke, ki jih je zbrala policija, na drugi strani ceste sešel s še eno osebo. Z njo se je, po pisanju policije, "zelo ignorantsko smejal in veselil".

Vozniku gasilskega vozila je z močnim zaviranjem uspelo obvladati vozilo in se pravočasno ustaviti. Samo tako je lahko preprečil nesrečo, so zapisali v sporočilu.

Policisti so dogodek označili kot nezaslišano, izredno neodgovorno in nespoštljivo obnašanje ter pri tem dodali, da "kdor ne spoštuje voznikov na nujni vožnji, naj jih vsaj ne ovira pri nudenju pomoči drugim".

Do dogodka je bil kritičen tudi vodja gasilske operative Andraž Šifrer, ki je incident označil kot obsojanja vrednega in si zaželel, da se kaj takega v prihodnosti ne bi več dogajalo.

Po podatkih, ki jih je posredovala Policijska upava Kranj, so gorenjski policisti in gorenjske reševalne službe lani opravile več kot 2500 nujnih voženj, pri katerih so do prihoda na mesto dogodka praviloma uporabljali posebne svetlobne znake vozil s prednostjo. Ta podatek ne vključuje nujne medicinske pomoči. Gorenjski policisti so opravili približno 1000 takih voženj, kranjski poklicni gasilci pa okoli 500. Kljub visokemu številu tovrstnih voženj pa so na policiji poudarili, da so prometne nesreče vozil s prednostjo zelo redke. Tako so bili gorenjski policisti lani udeleženi v dveh manjših prometnih nesrečah, gorenjski gasilci pa sploh v nobeni.

Pri tem so poudarili, da je vsaka nujna vožnja zelo zahtevna in zahteva posebno zbranost, izkušnje in veliko predvidevanja. Zato so izrazili željo, da bi vsi udeleženci razumeli, da modra luč pomeni nekaj nujnega in neodložljivega, ter da bi se po tem tudi dosledno ravnali.