Statistika v Sloveniji: Nova potrjena okužba, umrl ni noben bolnik

Testirali so 1128 oseb

19. 5. 2020, 11:42 | Aktualno | Vir: STA

              Statistika v Sloveniji: Nova potrjena okužba, umrl ni noben bolnik (foto: Profimedia) Profimedia

V ponedeljek so opravili 1128 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer so potrdili eno okužbo, so sporočili z vlade. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Na bolnišničnem zdravljenju ostaja 24 bolnikov s covidom-19, od tega pet na intenzivni terapiji, eno osebo pa so v ponedeljek odpustili v domačo oskrbo.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, novi okuženi ni iz doma za starejše.

V Sloveniji so sicer doslej umrli 104 bolniki s covidom-19, skupaj pa je bilo potrjenih 1467 okužb z novim koronavirusom. Med okuženimi je 648 moških in 819 žensk. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ocenjujejo, da je med njimi 21 aktivnih primerov okužb.

NIJZ je pred petimi dnevi začel objavljati število aktivno okuženih. Na inštitutu so za TV Slovenijo pojasnili, da podatka doslej niso sporočali zaradi omejenih kadrovskih virov in tehničnih rešitev.

Vodja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za televizijo povedala, da je podatek koristen, zato je tudi skupina pozvala inštitut, naj z objavljanjem začne.

"Prav je, da je objavljen in izračunan na mednarodno primerljiv način," je izjavila in dodala: "Nenazadnje zato, ker je podlaga za odločanje tako pri nas kot tudi pri drugih državah."

Ocenila je, da je število 21 aktivno okuženih "zelo, zelo dobro", a opozorila, da gre za potrjene primere, torej jih je v populaciji zagotovo še precej več.

"Število prijavljenih primerov okužbe s covidom-19 podcenjuje število resničnih okužb. Spreminjanje števila ni odvisno le od spreminjanja števila novih okužb, ampak tudi od spreminjanja priporočil za testiranje in prakse testiranja," so ob tem opomnili na NIJZ.

Po podatkih inštituta so 303 okužbe potrdili med zdravstvenimi delavci in sodelavci, 458 pa v domovih za starejše, med temi je bilo 321 oskrbovancev.

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 418 okuženih z novim koronavirusom, 307 iz savinjske, 188 iz pomurske, 152 iz jugovzhodne Slovenije, 125 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 23 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Okužbo so potrdili tudi pri 13 tujih državljanih, kažejo podatki NIJZ.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zdravijo 13 bolnikov s covidom-19. Intenzivno zdravljenje potrebujeta dva bolnika.

V mariborskem kliničnem centru se je v ponedeljek zdravilo osem bolnikov z novim koronavirusom, na intenzivni negi pa trije. Iz UKC Maribor so doslej odpustili 88 oseb.