Številne države nadaljujejo z rahljanjem ukrepov, v Rusiji in ZDA covid-19 v razmahu

27. 4. 2020, 19:23 | Aktualno | Vir: STA

              Številne države nadaljujejo z rahljanjem ukrepov, v Rusiji in ZDA covid-19 v razmahu (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

V Evropi so številne države nadaljevale rahljanje ukrepov, ki so jih uvedle zaradi pandemije novega koronavirusa, med njimi Hrvaška in Češka. Vse pa opozarjajo na nujnost upoštevanja ukrepov družbenega distanciranja in drugih ukrepov. Rusija je medtem po številu okužb presegla Kitajsko, ZDA se približujejo milijonu okužb.
 

Hrvaška

Po več kot mesecu dni so na Hrvaškem znova odprli večino trgovin, storitvenih dejavnosti in kulturnih ustanov, znova so zagnali tudi mestni in primestni javni promet. V nacionalnem štabu civilne zaščite so bili zadovoljni s spoštovanjem ukrepov, nespoštovanje razdalje je bilo opaziti v javnem prometu.

Srbija

Medmestni promet je znova začel obratovati tudi v Srbiji, kjer so znova odprli frizerske in kozmetične salone ter fitnes centre.

Češka

Na Češkem so znova odprli skoraj vse trgovine. Vrata so ponovno odprli tudi fitnes centri, knjižnice, živalski in botanični vrtovi, obratovati so začele šole vožnje. Znova so odprli tudi meje za tiste državljane EU, ki pridejo na službeno pot.

Norveška

Na Norveškem so po šestih tednih znova odprli osnovne šole za učence, stare od šest do deset let. Razrede so zmanjšali na največ 15 učencev. Na ostalih šolah medtem nadaljujejo izobraževanje na daljavo.

Romunija

Romunija se je medtem odločila, da bodo šole, vrtci in univerze ostale zaprte do konca šolskega leta. Nadaljevalo se bo šolanje na daljavo.

Nemčija

V Nemčiji je po vsej državi obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem potniškem prometu. To je v vseh deželah z izjemo Berlina in Brandenburga obvezno tudi v trgovinah. Bavarsko višje sodišče pa je razsodilo, da je neustavna prepoved delovanja večjih trgovin, medtem ko so manjše odprte od minulega tedna. Sodišče sicer ukrepa ni razveljavilo.

Švica

V Švici so znova odprli trgovine z gradbenim materialom, vrtnarije in frizerske salone. Odpravili so omejitve za bolnišnice in medicinske masaže.

Italija

Italijanski premier Giuseppe Conte pa je zarisal jasnejši načrt rahljanja ukrepov. Po 4. maju bodo znova začeli znova obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Ljudje se bodo lahko znova gibali znotraj svoje dežele. Z 18. majem bodo znova odprli trgovine na drobno, muzeje in knjižnice. 1. junija pa bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in kozmetični saloni. Italijanska škofovska konferenca je medtem nezadovoljna, ker cerkve ostajajo zaprte.

Rahljanje ukrepov je v petek napovedala tudi belgijska vlada. 4. maja se bodo odprla podjetja, ki poslujejo z drugimi podjetji, in trgovine z blagom. Večina drugih trgovin bo lahko vrata odprla 11. maja, 18. maja pa se bodo otroci začeli vračati v šole.

Španija

V Španiji, kjer je covid-19 zahteval že 23.521 življenj, potrdili pa so več kot 210.000 primerov okužb, je število bolnikov, ki so okrevali, preseglo 100.000. Prvič po šestih tednih najstrožje karantene v Evropi so tako v nedeljo dovolili otrokom enourno igranje na prostem ali sprehod v spremstvu staršev. Odrasli bodo ta "privilegij" dobili prihodnji konec tedna.

Velika Britanija

Britanski premier Boris Johnson, ki se je prvič po skoraj mesecu dni pojavil v javnosti po preboleli okužbi s koronavirusom, se je vrnil na delo. Britance je pozval k potrpljenju, češ da ukrepov za zajezitev epidemije ne gre odpravljati prehitro. Je pa potrdil, da je država na dobri poti.

ZDA

Se pa razmere zaradi koronavirusa še naprej zaostrujejo v ZDA. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je bilo do nedelje zvečer okuženih že 970.000 ljudi, število smrtnih žrtev pa je doseglo 55.000. Največ okuženih in umrlih je v zvezni državi New York - 288.000 oziroma 22.300. Tamkajšnji guverner Andrew Cuomo je sicer naznanil, da se bo država začela postopno odpirati po 15. maju.

Rusija

V Rusiji je število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom medtem doseglo 87.147, kar je okoli 2500 več, kot so jih zabeležili na Kitajskem. Po številu potrjenih okužb je Rusija tako deveta na svetu. Umrlo je 794 ljudi.

Avstralija

Avstralija, ki je kljub opozorilom glede varovanja osebnih podatkov v nedeljo zagnala aplikacijo za sledenje, ki naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom, je poročala o množičnem odzivu. V manj kot 24 urah si jo je naložilo 1,9 milijona ljudi.

Svoje upe polagajo v aplikacijo tudi v Nemčiji. Nemški minister za zdravje Jens Spahn in vodja kabineta nemške kanclerke Helge Braun sta v nedeljo sporočila, da vlada podpira decentralizirano programsko opremo, ki bi dopuščala, da se podatki uporabnikov shranjujejo na lastnih napravah, ne na osrednjem strežniku.

Nova Zelandija

Nova Zelandija je medtem razglasila zmago nad širjenjem koronavirusa. Ne prihaja namreč več do nekontroliranega širjenja okužb, saj poznajo njihov izvor. V torek bodo po mesecu dni začeli rahljati ukrepe.

V Mednarodni organizaciji dela so medtem opozorili, da bi se svetovni turizem lahko skrčil do 70 odstotkov, v avtomobilski industriji pa bi lahko samo v EU delo izgubilo 1,1 milijona ljudi. Ministri EU, pristojni za turizem, so na videokonferenci danes razpravljali o posledicah pandemije za ta sektor, ki je zaradi omejitev potovanj eden najbolj prizadetih.
Svetovna zdravstvena organizacija pa je države v soboto posvarila pred uporabo t. i. dokazil o imunosti tistih, ki so preboleli okužbo. To, da so tisti, ki imajo protitelesa v krvi, imuni na novi koronavirus, namreč ni znanstveno dokazano, so poudarili.

Glede na podatke ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je do zdaj po svetu z novim koronavirusom potrjeno okužilo že več kot tri milijone ljudi. Po okužbi je umrlo več kot 208.000 ljudi.

Pripravila: Vesna Rojko